Ενισχυμένες εξουσίες δίνει στον πρωθυπουργό της Τυνησίας το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Το κοινοβούλιο με κείμενό του και συντριπτική πλειοψηφία 178 ψήφων σε σύνολο 217 βουλευτών, ενισχύει τις εξουσίες του πρωθυπουργού Ελιές Φαχφάχ, ο οποίος θα μπορεί να νομοθετεί άμεσα κατά τη διάρκεια δύο μηνών, προκειμένου να επιταχύνει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο αναθέτει προσωρινά ένα μέρος των εξουσιών του στον αρχηγό της κυβέρνησης, για πρώτη φορά στην Τυνησία μετά την έγκριση του Συντάγματος το 2014.

Το άρθρο 70 του Συντάγματος επιτρέπει πράγματι «για έναν συγκεκριμένο λόγο» να «ανατεθεί στον αρχηγό της κυβέρνησης για μια ορισμένη χρονική περίοδο, η οποία δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες, η εξουσία να εκδίδει διατάγματα».

Μετά το δίμηνο τα κείμενα θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή

«Ήταν απαραίτητο επειδή η εκτελεστική εξουσία είναι αυτή που πρέπει να πάρει τα ηνία για να τροποποιήσει γρήγορα τον δημοσιονομικό νόμο για παράδειγμα ή να τροποποιήσει τις ποινικές διαδικασίες για την τήρηση του περιορισμού και να αυστηροποιήσει τον νόμο που τιμωρεί την κερδοσκοπία», εξηγεί η Νεσρίν Τζελάλια, διευθύντρια της ΜΚΟ Al Bawsala που επιβλέπει τη δραστηριότητα του κοινοβουλίου.

«Θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένα εάν τα μέτρα που θα ληφθούν (από τον πρωθυπουργό) θα είναι αναλογικά και απαραίτητα», πρόσθεσε.

Στο τέλος των δύο μηνών, τα κείμενα που εγκρίθηκαν χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου θα υποβληθούν εκ των υστέρων «προς έγκριση στη Συνέλευση».

Ειδήσεις σήμερα:

Στην Ευρώπη τα τρία τέταρτα των νεκρών από κορωνοϊό – Ξεπερνούν τους 45.000 οι θάνατοι

Μόσιαλος: Κινηθήκαμε πριν από τους άλλους, σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί

Προβληματισμός για τον θάνατο 52χρονου από κορωνοϊό– «Ύπουλο νόσημα» λέει γιατρός του «Αττικόν»