Στα 743 έφτασαν τα κρούσματα στη χώρα από το νέο κορωνοϊό, καθώς ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης άλλα 48.

Επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας τη σταθερότητα στην αύξηση των κρουσμάτων -και όχι την εκθετική αύξηση- ωστόσο υπογράμμισε πως πρόκειται για μία κρίσιμη εβδομάδα και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ιταλία ή η Κίνα, όπου αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες ημέρες.

Το πρόβλημα, κατά τον ειδικό, είναι οι πιθανές εστίες αναζωπύρωσης που θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα σε χώρες όπου χαλαρώνουν τα μέτρα, όπως π.χ. στην Κίνα. Όπως φαίνεται, η επιστημονική κοινότητα ήδη προβληματίζεται για τις τυχόν εστίες αναζωπύρωσης.

Ο ίδιος ρυθμός αύξησης καταγράφεται και στους ασθενείς που νοσούν σοβαρά. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των νοσηλευομένων ανήλθε στους 135 από 114 που είχαν αναφερθεί χθες. Την ίδια δραματική αύξηση αποτυπώνουν τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους, οι οποίοι είναι σήμερα 45 σε Μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας.

Και οι 45 διασωληνωμένοι είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 68 έτη και με χρόνιο σοβαρό νόσημα. Και στους νοσηλευόμενους αποδεικνύεται ότι οι άνδρες αποτελούν το…αδύναμο φύλο, καθώς οι έξι στους δέκα ασθενεις στα νοσοκομεία είναι άνδρες.

«Η διασωλήνωση είναι σημαντική ιατρική πράξη και αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης για όσους ασθενείς εκδηλώνουν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σχολιάζοντας την αύξηση των διασωληνωμένων.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 20, εκ των οποίων οι 17 είναι άνδρες. Το θετικό νέο, όπως το χαρακτηρίζει κάθε μέρα ο κ. Τσιόδρας, αφορά τα εξιτήρια, καθώς ανέφερε πως έχουν αναρρώσει και εξέλθει από νοσοκομεία 35 άνθρωποι.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανοσίας έναντι του νέου κορωνοϊού και των αντισωμάτων που αποκτούν οι ασθενείς, λέγοντας πως είναι πολύ πρώιμο να μιλήσει κάποιος για ανοσία και προσέθεσε πως θα διεξαχθούν μελέτες αντισωμάτων το επόμενο διάστημα, που θα επιτρέψουν στους ειδικούς να έχουν πληρέστερη εικόνα.

Ο κ. Τσιόδρας, παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι, μεταξύ των 20 νεκρών στη χώρα μας, βρίσκεται και η 41χρονη μητέρα από την Καστοριά, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της και διαγνώστηκε μετά θάνατον με τον φονικό ιό.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ως ένα από τα συμπτώματα και την ανοσμία, επικαλούμενος σχετικά τον Γάλλο σέντερ των Γιούτα Τζαζ, Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό και ανέφερε, μόλις χθες, ότι έχει χάσει την αίσθηση της οσμής.

Συνοψίζοντας τα στοιχεία που προκύπτουν αναφορικά με την εξάπλωση του ιού ανά τον πλανήτη, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως μέχρι στιγμής καταγράφονται 396.000 κρούσματα κορωνοϊού με 17.000 νεκρούς. Παράλληλα, 103.000 ασθενείς ιάθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: 21 από τους 263 επιβάτες από την Ισπανία ήταν θετικοί στον ιό

Κορωνοϊός – Περιφέρεια Αττικής: Αγόρασε αναπνευστήρες και κλίνες για τις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Τι κάνω αν πιστεύω πως έχω προσβληθεί