*Γράφει ο Μανώλης Γαλάνης

Πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη παραγωγή αντισηπτικών ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες των νοσοκομείων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκτός των φαρμακευτικών εργαστηρίων του Στρατού στη μάχη για την αξιοποίηση των συνολικά 122, 6 τόνων αιθυλικής αλκοόλης, που έχουν δεσμευτεί από τις τελωνειακές αρχές τις χώρας, μπαίνουν και οι μεγάλες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Ειδικότερα, με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή διατέθηκε δωρεάν στο Υπουργείο Υγείας, ελεύθερη από φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, η ποσότητα των 122,6 τόνων της αιθυλικής αλκοόλης με αλκοολικό τίτλο από 93,5% έως 96,5% vol. Η ποσότητα αυτή έχει αρχίσει να μεταφέρεται σταδιακά στις εγκαταστάσεις της 441-Αποθήκης Βάσεως Υγειονομικού Υλικού του Στρατού, που βρίσκεται στον Ταύρο, με στόχο την άμεση παρασκευή αντισηπτικών ειδών και τον εφοδιασμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη.

Στη μάχη αυτή μπαίνουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας αφού μεγάλες ποσότητες της δεσμευμένης αιθυλικής αλκοόλης μεταφέρονται και στις φαρμακευτικές μονάδες παραγωγής των εταιρειών, ΕΛΠΕΝ Α.Ε., PHARMATHEN A.B.E.E., IASIS Pharmaceuticals HELLAS A.B.E.E., ΡΑΦΑΡΜ Α.Ε.Β.Ε., HELP ABEE, LAVIPHARM A.E., UNIPHARMA A.B.Ε.Ε. με στόχο την άμεση κάλυψη των έκτακτων και πολύ αυξημένων αναγκών της δημόσιας υγείας.

Η μεγαλύτερη ποσότητα της δεσμευμένης αιθυλικής αλκοόλης, που θα μετατραπεί σε αντισηπτικά είδη, βρίσκεται στο τελωνείο Γ’ Θεσσαλονίκης (19,378 τόνοι). Ακολουθούν 14,171 τόνοι, που είναι αποθηκευμένοι στο τελωνείο της Ελευσίνας, 13,463 τόνοι στο τελωνείο Λάρισας και 10,548 τόνοι στο τελωνείο Γ΄ Πειραιά.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Οδηγίες των τραπεζών λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας – Ποιες συναλλαγές δεν θα πραγματοποιούνται

Κορωνοϊός: Το υπ. Υγείας και ο ΕΟΦ παρήγγειλαν 5 τόνους χλωροκίνη από την Ινδία

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πτέρυγα που θα χρησιμοποιηθεί για τα κρούσματα στις φυλακές