*Γράφει ο Στέλιος Μορφίδης

Τη λίστα με τα εμπορικά καταστήματα που εξαιρούνται απ’ την προσωρινή παύση λειτουργίας που επιβάλει από αύριο η κυβέρνηση για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Νωρίτερα ο ίδιος είχε κοινοποιήσει στον εμπορικό κόσμο τους κωδικούς ανά δραστηριότητα με τις επιχειρήσεις που παύουν από αύριο τη λειτουργία τους.

Με βάση τα όσα παρουσίασε ο κ. Χαρδαλιάς, ανοικτά θα παραμείνουν όλα τα καταστήματα λιανικής που καλύπτουν καθημερινές και πάγιες ανάγκες των νοικοκυριών. Κοινώς σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, αρτοποιία, ζαχαροπλαστεπία και κάβες

Επίσης θα παραμείνουν ανοικτά τα φαρμακεία, τα καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών και τα καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων.

Ανοικτά επίσης για το κοινό θα είναι τα καταστήματα οπτικών ειδών και πώλησης ακουστικών βαρηκοϊας κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Ανοικτές επίσης θα παραμείνουν οι δομές διανομής προϊόντων μέσω delivery ή take away

Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μόνο κατά το μέρος που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.

Ανοικτά θα παραμείνουν επίσης τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών καθώς και τα καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων.

Σε λειτουργία θα συνεχίσουν τα μίνι μάρκετ, τα καταστήματα ψιλικών και τα περίπτερα.

Επίσης τα καταστήματα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ, τα pet shops, τα καταστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, των εταιρειών ηλεκτρισμού και παροχής φυσικού αερίου. Τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Επίσης εξαιρούνται της γενικής απαγόρευσης τα καταστήματα που βρίσκονται εντός των αεροδρομίων και των λιμένων της χώρας.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχιστεί κανονικά.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Δύο δισ. ευρώ στην οικονομία – Αναστολή υποχρεώσεων προς Εφορία, Ταμεία