Ξεκίνησαν οι κλινικές έρευνες για τη θεραπεία των νοσηλευομένων ασθενών, που έχουν προσβληθεί από οξεία μορφή κορωνοϊού. Τα γαλλικά εργαστήρια Sanofi κι η αμερικανική Regeneron εργάζονται, συγκεκριμένα, πάνω στην αξιολόγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος Kezvara.

Η κλινική έρευνα της φάσης 2/3 (δοκιμή σε ασθενείς, σύγκριση με τη δράση ψευδοφαρμάκου) ξεκίνησε στις ΗΠΑ κι η εξεύρεση εθελοντών ασθενών πρόκειται να αρχίσει άμεσα, τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν των δύο εταιρειών, που η μία (Regeneron) έχει αναλάβει τις δοκιμές στις ΗΠΑ , ενώ η Sanofi τις μέλλουσες δοκιμές στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως στην Ιταλία.

Το Kevzara κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017

Το Kevzara (sarilumab) είναι ένα ανοσοκατασταλτικό, που ανέπτυξαν από κοινού οι δύο εταιρείες, και αρχικά κυκλοφόρησε το 2017 για την θεραπεία της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας.

Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που επιδρά σε αποδέκτες της ιντερλευκίνης -6(IL-6), μίας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία και σύμφωνα με τα δύο εργαστήρια, θα μπορούσε αυτή να βοηθήσει στην αντιφλεγμονώδη αντίδραση των πνευμόνων ασθεών που νοσούν σοβαρά από covid-19.

H δοκιμή τούτη που θα πραγματωθεί σε πολλά κέντρα των ΗΠΑ, σκοπό έχει να αξιολογηθεί, σε σχέση με το ψευδοφάρμακο, η ασφάλεια της χρήσης του Kevzara κι η αποτελεσματικότητά του να συμπεριληφθεί στη φροντίδα των συμπτωμάτων. Για το δοκιμαστικό στάδιο αυτό θα πρέπει να βρεθούν 400 ασθενείς.

«Μπορεί το Kevzara να αποτελέσει εναλλακτική μορφή θεραπείας»

Εν πρώτοις, η δοκιμή του Kevzara θα αξιολογήσει την επίπτωσή του στον πυρετό των ασθενών και της αναγκαιότητας της πρόσθετης οξυγόνωσής τους. Κατά δεύτερον, θα αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη βελτίωση που παρέχει, ιδίως εν σχέσει προς τη θνητότητα και τη μείωση της ανάγκης για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και οξυγόνωση του ασθενούς.

«Πιστεύουμε πως υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως το Kevzara μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική περίπτωση θεραπείας που για ορισμένους ασθενείς θα είναι δυνητικά σημαντική», εξηγεί ο Τζον Ριντ, υπεύθυνος της παγκόσμιας έρευνας κι ανάπτυξης της Sanofι, στη σχετική ανακοίνωσή του.

Τα στοιχεία από μία έρευνα σε 21 ασθενείς στην Κίνα έχουν δείξει πως όσοι έλαβαν ένα άλλο αντίσωμα (tocilizumab) που στοχεύει κατά των αποδεκτών της ιντερλευκίνης -6 είδαν να μειώνεται ο πυρετός και η ανάγκη για πρόσθετη οξυγόνωση, υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Πάλληλα, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία εργάζεται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός και αγορά: Γενικό lockdown από Τετάρτη – Δείτε αναλυτικά τι κλείνει και τι μένει ανοιχτό

Κορωνοϊός: Πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Κόντρα ΗΠΑ – Γερμανίας για το εμβόλιο