Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη και 930 έχουν χάσει τη ζωή τους. Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ωστόσο η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία βρίσκονται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από 7 έως ως 14 ημέρες πριν τα συστήματα υγείας τους βρεθούν σε κατάσταση κατάρρευσης, όπως συμβαίνει στην Ιταλία. Στην Ισπανία έχουν καταγραφεί 2.128 κρούσματα (506 νέα) και 47 θάνατοι. Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 2.281 κρούσματα και 48 θάνατοι, στη Γερμανία 1.567 κρούσματα (428 νέα) και τρεις θάνατοι και στην Ελβετία 642 κρούσματα (152 νέα) και τέσσερις νεκροί.

Δραματικές εξελίξεις εκτυλίσσονται στην Ιταλία, καθώς σε μία μόλις ημέρα καταγράφηκαν άλλοι 196 θάνατοι. Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στη γειτονική χώρα «σκαρφάλωσε» εχθές στους 827, από 631 που ήταν την Τρίτη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στις 12.462. Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων, η Ιταλία υιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε εχθές ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρ, κομμωτήρια σε όλη την Ιταλία. Επίσης, λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε τα εξής:

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Παράλληλα, ως πανδημία χαρακτηρίζει πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κορωνοϊό. Ως πανδημία ορίζεται η επιδημία μιας νόσου που έχει εξαπλωθεί σε μια ευρεία περιοχή ή και παγκοσμίως.

Πανδημίες έχουν προκαλέσει στο παρελθόν η ευλογιά και η φυματίωση. Μία από τις πιο καταστροφικές πανδημίες ήταν ο «Μαύρος Θάνατος», ο οποίος σκότωσε κατ ‘εκτίμηση 75-200 εκατομμύρια ανθρώπους τον 14ο αιώνα.

Στο πρόσφατο παρελθόν πανδημίες έχουν χαρακτηριστεί η Ισπανική Γρίπη το 1918, το AIDS/HIV, ο ιός της γρίπης Η1Ν1 το 2009 και τώρα ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Η ΕΕ προσπαθεί να συντονίσει τις δράσεις της παρόλο που η πολιτική Υγείας αφορά στα κράτη – μέλη και όχι στην Κομισιόν. Την ίδια στιγμή ουδείς μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την κατάσταση του κορωνοϊού στην ΕΕ, καθώς υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα. Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν θεραπευτεί, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ποσοστά θνησιμότητας στην ΕΕ.

Τα 30 δευτερόλεπτα που μπορούν να σώσουν ζωές

Σαπούνι, νερό και καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν όλοι οι πολίτες για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γερμανικού υπουργείου Υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι αρχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση καλούν τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα και να σκεφτούν τους συμπολίτες.

O κορωνοϊός δεν άφησε ανεπηρέαστη και το Μπούντεσταγκ. Ο 41χρονος Γερμανός βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Χάγκεν Ράινχολντ από το Μεκλεμβούργο-Πομερανία περιλαμβάνεται στα νέα κρούσματα στη Γερμανία. Επιπλέον, τρεις βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έχουν τεθεί σε κατ’οίκον απομόνωση, καθώς ήρθαν σε επαφή με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο βρέθηκε θετικό στον Covid-19.

Συνολικά 15 άτομα που συμμετείχαν στην ίδια σύσκεψη έχουν ενημερωθεί και λαμβάνουν οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές, ενώ το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προσωρινά οι ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, καθώς σε αυτές οι 709 βουλευτές καλούνται να προσέλθουν σε «κάλπη». Με απόφαση του Κοινοβουλίου αναστέλλεται μέχρι τις 12 Απριλίου και το πρόγραμμα επισκέψεων πολιτών στο κτίριο της Βουλής.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται τόσο εύκολα

Κορωνοϊός – ΕΟΔΥ: Οι τέσσερις κατηγορίες ύποπτου κρούσματος