Απαντήσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, στις (θριαμβευτικές) επισημάνσεις του κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό για το πεδίο της υγείας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, καταρχάς επισημαίνει αναφορικά με την αύξηση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα που παρουσίασε ο υπουργός, πώς «το ποσό προέρχεται αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ σε αυτή την ενίσχυση!», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το δεύτερο σημείο της ανακοίνωσης εστιάζει τους ανασφάλιστους. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το πρώτο 11μηνο του 2018, 852.000 ανασφάλιστοι έλαβαν φάρμακα αξίας 205 εκατ. ευρώ. Ο ΣΦΕΕ…επιβεβαιώνει τη δαπάνη για τους ανασφάλιστους, προσθέτοντας όμως πως «η κάλυψη των ανασφάλιστων με 205 εκατ. ευρώ γίνεται αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή clawback. Το συνολικό μέγεθος των χρηματικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία κατά το 2018 εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,4 δισ. Ευρώ».

Επιπλέον, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως για το 2019 υπάρχει παροχή εγγυημένης υγειονομικής φροντίδας για τους ανασφάλιστους – το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος. Ο ΣΦΕΕ χαιρετίζει την εγγυημένη φροντίδα για του ανασφάλιστους για το 2019, καθώς και τη μείωση συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων, αλλά ζητεί να μάθει πώς θα χρηματοδοτηθεί η παροχή αυτή: «Δεν ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα αυξήσει τη δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά τις προτεραιότητες της κοινωνικής της πολιτικής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κενό χρηματοδοτικό διαφαίνεται όμως κατά τον ΣΦΕΕ και σε ό,τι αφορά την άλλη, βαρύγδουπη ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρονίων παθήσεων (ψωρίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) καθώς και τη δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειες της. «Δεν υπάρχει, επίσης, καμία ένδειξη για το ύψος αυτών των παροχών, γεγονός που καταστρατηγεί τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα. Είναι αδύνατον και αυτό το βάρος να πέσει πάλι στους ώμους της βιομηχανίας με τη μορφή αυξημένων επιστροφών με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, όπως απειλή για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, και το κυριότερο, κίνδυνο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους» υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ.