Ο πονοκέφαλος είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι ίδιοι – υπάρχουν διαφορετικά είδη πονοκεφάλου ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Από τους πιο σοβαρούς πονοκεφάλους είναι η ημικρανία που επηρεάζει το 14,7% του πληθυσμού παγκοσμίως1 ενώ στην Ελλάδα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες2. H ημικρανία εμφανίζεται με μία σειρά συμπτωμάτων που δυσχεραίνουν την ζωή των πασχόντων, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των ατόμων να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό προσωπικό πόνο, μειωμένη ποιότητα ζωής και επιβάρυνση του ατόμου αλλά και του κοινωνικού του περίγυρου. Η εργασία, οι διακοπές, οι κοινωνικές δραστηριότητες αλλά και οι δραστηριότητες αναψυχής, είναι μερικές από τις πολλές περιπτώσεις που οι πάσχοντες από ημικρανία δεν μπορούν να αποδώσουν ή να ευχαριστηθούν, λόγω της νόσου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δρ. Δήμο Δ. Μητσικώστα, Αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας «η ημικρανία είναι μια αρρώστια που μαστίζει τις παραγωγικές ηλικίες και δεν έχει δεχθεί μέχρι στιγμής τον σεβασμό που απαιτείται για την αντιμετώπισή της. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι 8/10 ημικρανικούς δεν έχουν ζητήσει ποτέ ιατρική βοήθεια, 5/10 έχουν αισθανθεί άσχημα ή προσβεβλημένοι εξαιτίας της ημικρανίας, ενώ το ετήσιο κόστος της ημικρανίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 0,5 δις ευρώ τον χρόνο».

Η ημικρανία είναι ένα είδος σοβαρού πονοκεφάλου που μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς αύρα3. Αύρα ονομάζονται τα «προειδοποιητικά σημάδια» που παρουσιάζουν κάποια άτομα πριν ξεκινήσει ο πονοκέφαλος3. Η ημικρανία χωρίς αύρα είναι πιο συνηθισμένη από την ημικρανία με αύρα.4

Κλινικά συμπτώματα της κοινής ημικρανίας (χωρίς αύρα):3

 • Πονοκέφαλοι που διαρκούν από 4 ώρες έως 3 ημέρες
 • Συχνά έντονος ή παλλόμενος πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού
 • Συχνά προκαλεί ναυτία και/ή εμετό
 • Συχνά προκαλεί φωτοφοβία και/ή ηχοφοβία

Κλινικά συμπτώματα της ημικρανίας με αύρα:3

Ένα ή περισσότερα πλήρως αναστρέψιμα συμπτώματα αύρας, που σχετίζονται με λειτουργίες όπως

 • Αλλαγές στην όραση
 • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή το πρόσωπο.
 • Ασαφής ή μπερδεμένη ομιλία
 • Κάθε σύμπτωμα αύρας διαρκεί από 5 έως 60 λεπτά και συνοδεύεται ή ακολουθείται από πονοκέφαλο

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις σε μια κρίση ημικρανίας 3,5

Αυτές είναι η πρόδρομη φάση, η αύρα, η φάση του πονοκεφάλου και η φάση ανάρρωσης. Ενδέχεται να μην εμφανίζεται κάθε φάση σε κάθε κρίση ημικρανίας. Τα βασικά συμπτώματα κάθε φάσης είναι:

ΦΑΣΗ Ι –ΠΡΟΔΡΟΜΗ ΦΑΣΗ (Προειδοποιητική φάση): Θολή όραση, επιθυμία για φαγητό, αίσθημα κόπωσης ή ευερεθιστότητας και κατάθλιψης. Τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να εμφανιστούν κάποιες ώρες ή ημέρες προτού ξεκινήσει ο πόνος.

ΦΑΣΗ ΙΙ – ΑΥΡΑ (Σε κρίσεις ημικρανίας με αύρα): Αλλοιώσεις στην όραση – γραμμές ζιγκ-ζαγκ, φώτα που τρεμοπαίζουν ή τυφλά σημεία στο οπτικό πεδίο, αίσθηση στο δέρμα, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια ή το πρόσωπο

ΦΑΣΗ ΙΙΙ – ΚΡΙΣΗ / ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: Ο πονοκέφαλος ξεκινά με μια παλλόμενη αίσθηση, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να διαρκέσει από 4 ώρες έως περίπου 2 ημέρες

ΦΑΣΗ IV –ΑΝΑΡΡΩΣΗ: Kούραση , ευερεθιστότητα, μελαγχολία και δυσκολία στη συγκέντρωση

Αιτίες της ημικρανίας6

Σχεδόν σίγουρα η ημικρανία οφείλεται σε υποκειμενικούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι συναισθηματικοί (άγχος, στρες) , σωματικοί (κακές συνήθειες ύπνου, ορμονικές αλλαγές, έμμηνος ρύση) , διατροφικοί (παράλειψη ή καθυστέρηση γευμάτων, αλκοόλ / καφές), περιβαλλοντικοί (αλλαγές καιρού, φώτα που τρεμοπαίζουν, δυνατός θόρυβος), φαρμακευτικοί.

Για την άμεση θεραπεία της ημικρανίας η GSK Consumer Healthcare προτείνει το Panmigran, από την οικογένεια του Panadol. Ένα νέο Μη Συνταγογραφούμενο Φάρμακο το οποίο προσφέρει άμεση θεραπεία του πονοκεφάλου, και των με ή χωρίς αύρα κρίσεων ημικρανίας. Το Panmigran ξεκινά να ανακουφίζει από τον πόνο της ημικρανίας μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Επιπλέον, ανακουφίζει από τα άλλα συμπτώματά της όπως η κεφαλαλγία, η ναυτία, η ευαισθησία στο φως και τον ήχο, και η λειτουργική ανικανότητα.

Η αποτελεσματικότητα του Panmigran οφείλεται στον ισχυρό τριπλό συνδυασμό δραστικών που περιέχει την παρακεταμόλη, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ και την καφεΐνη (250mg +250mg +65mg).
Μην αφήνετε την ημικρανία να δυσκολεύει τη ζωή σας! Αντιμετωπίστε την άμεσα και αποτελεσματικά με Panmigran!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Panmigran μπορείτε να επισκεφτείτε το site www.panmigran.gr

Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης – Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

 1. Steiner TJ, Stovner LJ, Birbeck GL. Migraine: the seventh disabler. The Journal of Headache and Pain. 2013;14:1-2. 5. GSK. GSK Global Pain Index 2017. Global Research Report. 2017.
 2. Stafylas et al., (2018) The cost of migraine in Greece: a half billion euros disease. 12th European Headache Federation Congress 2018, Florence, Italy.)
 3. International Headache Society. The International classification of headache disorders, 3rd Edition, beta version. Cephalagia. 2013;33(9):629-808.
 4. NHS Choices. Migraine. NHS. https://www.nhs.uk/conditions/migraine/. Published 2016. Accessed January 21, 2018.
 5. Blau JN. Migraine: theories of pathogenesis. Lancet. 1992;339:1202-1207
 6. Ferrari MD. Migraine.Lancet. 1998;351:1043-1051. 7. International Headache Society. The International classification of headache disorders, 3rd Edition, beta version. Cephalagia. 2013;33(9):629-808.