Το απλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου τρία στα 10 επεισόδια διαρροϊκής λοίμωξης και σχεδόν 1 στα 5 επεισόδια αναπνευστικής λοίμωξης, όπως η πνευμονία στα παιδιά, οι οποίες αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες θανάτων παιδιών παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC).

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι με το σωστό πλύσιμο των χεριών μπορούν να προληφθούν οι περισσότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες οδηγούν σε παρατεταμένες νοσηλείες και μερικές φορές στο θάνατο.

Κι όμως, ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους όταν πρέπει, όπως για παράδειγμα πριν πιάσουν το φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας, όταν αλλάξουν την πάνα ενός μωρού, όταν φτερνιστούν, βήξουν ή πιάσουν τα χέρια άλλων ανθρώπων.

Η 15η Οκτωβρίου έχει οριστεί από το 2008 ως η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών και αποτελεί μια πρωτοβουλία της παγκόσμιας σύμπραξης φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Global Handwashing Partnership) για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης της σημασίας του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό, ως το πιο απλό και οικονομικό τρόπο για την πρόληψη των ασθενειών και την προάσπιση της ζωής.

Όταν τα χέρια μας είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, αυτοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η ανεύρεση τρόπων για την προώθηση του πλυσίματος των χεριών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παιδιών με καρκίνο, τα οποία περνούν μεγάλο διάστημα της ασθένειάς τους μέσα σε κάποιο θάλαμο νοσοκομείου, γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νοσοκομειακών λοιμώξεων. Η υποκείμενη νόσος τους καθώς και τα θεραπευτικά σχήματα που λαμβάνουν κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα στις λοιμώξεις αυτές.

Ανάμεσα στις πιο συχνές νοσοκομειακές λοιμώξεις που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο είναι οι μικροβιαιμίες, που στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με την παρουσία κεντρικών φλεβικών καθετήρων. Οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες είναι απαραίτητοι για τη χορήγηση των μακροχρόνιων θεραπευτικών σχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας των μικρών και νεαρών ασθενών. Ωστόσο, έως και το 70% των μικροβιαιμιών που σχετίζονται με τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες, μπορούν να προληφθούν. Ένα από τα μέτρα πρόληψης, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι η εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η ευαισθητοποίηση των οικογενειών των νοσηλευόμενων παιδιών όσον αφορά την υγιεινή των χεριών.

Το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου καμπάνια ενημέρωσης για την υγιεινή των χεριών ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με τίτλο «Χέρια καθαρά – Μικρόβια μακριά».

Στο πλαίσιο της καμπάνιας πραγματοποιούνται ενημερώσεις σε νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών, οργανώθηκε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», με στόχο τα παιδιά να γίνουν οι φορείς του μηνύματος ότι η πρόληψη των λοιμώξεων είναι υπόθεση καθαρών χεριών!