Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη σημείωσε στον δύσκολο αγώνα που δίνει για τη ζωή του από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής, κ. Πέτρος Τατσόπουλος.

Ο 59χρονος ασθενής, έπειτα από το πολύωρο και βαρύ χειρουργείο για οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής, διανύει εκτός μηχανικής υποστήριξης το δεύτερο 24ωρο στη Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», με τους γιατρούς να χαρακτηρίζουν σοβαρή μεν την κατάστασή του, αλλά και προοδευτικά βελτιούμενη.

Η αποσωλήνωση του ασθενούς, εχθές το μεσημέρι, περίπου 20 ώρες μετά την ολοκλήρωση της καρδιοχειρουργικής επέμβασης, άνοιξε ελαφρά το παράθυρο αισιοδοξίας για τους οικείους του και τους φίλους του, που συγκλονισμένοι παρακολούθησαν σε ζωντανή σύνδεση την αιφνίδια κατάρρευσή του σε τηλεοπτική εκπομπή στον Alpha την περασμένη Τρίτη αλλά και τις ραγδαίες εξελίξεις – τη διακομιδή στο νοσοκομείο, την κατεπείγουσα καρδιοχειρουργική επέμβαση, τη νοσηλεία στη Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης, τις φειδωλές δηλώσεις των θεραπόντων ιατρών για τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.

Ο κ. Τατσόπουλος δήλωσε στον αέρα ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία και πόνο στο στήθος, με την πρώτη εκτίμηση να παραπέμπει σε έμφραγμα. Η κινητοποίηση ήταν άμεση – κλήθηκε το ΕΚΑΒ, ενώ στη διαχείριση του περιστατικού μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου συνέβαλε και γιατρός που βρισκόταν στο στούντιο, ο πλαστικός χειρουργός, κ. Γιώργος Λύρας.

Στις 12 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ο 59χρονος βρισκόταν ήδη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο που εφημέρευε. Οι ειδικοί στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής διέγνωσαν οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της ανιούσας αορτής, μία πολύ σοβαρή πάθηση που «μιμείται» άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή αντιμετώπιση της.

Στη 1 το μεσημέρι ξεκινούσε η βαριά χειρουργική επέμβαση. Ολοκληρώθηκε έπειτα από πέντε ώρες, με τους καρδιοχειρουργούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης.«Εγένετο χειρουργική αποκατάσταση της νόσου, η επέμβαση που διήρκεσε 5 ώρες περίπου ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο ασθενής διακομίσθηκε σταθερός στη Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης στις 18.15» αναφέρεται στην ιατρική ανακοίνωση που εκδόθηκε προχθές το βράδυ, αμέσως μετά την επέμβαση. Οι καρδιοχειρουργοί αποκατέστησαν το «σχίσιμο» των χιτώνων της αορτής, της μεγαλύτερης αρτηρίας με την οποία η καρδιά τροφοδοτεί με αίμα τον οργανισμό, που όπως είχε διαγνωστεί υπερηχογραφικά εμφάνιζε οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα.

Ο κ. Τατσόπουλος διένυσε ομαλά το πρώτο δύσκολο, επίφοβο πάντα για τους γιατρούς, 24ωρο μέσα στη Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης. «Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης, είναι αιμοδυναμικά σταθερός, έχει βγει από τη μηχανική αναπνοή και βαίνει βελτιούμενος» αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ότι παραμένει στη Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης, αλλά εκτός μηχανικής υποστήριξης, είναι εξέλιξη ενθαρρυντική που επιτρέπει μια αμυδρή αισιοδοξία για την έκβαση της υγείας του. Εξίσου σημαντικό θεωρείται από τους θεράποντες ιατρούς ότι ο ασθενής παραμένει αιμοδυναμικά σταθερός – κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει βεβαίως το απειλητικό ενδεχόμενο της αιμορραγίας, ενδεχόμενο ανοιχτό έπειτα από κάθε μεγάλο χειρουργείο, που επαναδρομολογεί την πορεία του ασθενούς. Αν η κατάσταση του 59χρονου συγγραφέα παραμείνει σταθερή, κυρίως αιμοδυναμικά, και σήμερα, τότε οι γιατροί θα αποφασίσουν την έξοδό του από τη Μονάδα και τη μεταφορά του σε θάλαμο.