Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται ο κορωνοϊός με τα στοιχεία να δείχνουν τετραπλασιασμό των ασθενών σε απλές κλίνες, όχι όμως και αύξηση των βαρέων περιστατικών σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, η κάθε έξαρση του κορωνοϊού διαρκεί από έναν έως δύο μήνες, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η θερινή έξαρση που βιώνουμε θα επιμείνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου οπότε αναμένεται αποκλιμάκωση.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης «πρόκειται για διαφορετικά στελέχη της Covid-19 που έχουν τις ίδιες μεταλλάξεις και γι αυτό έχουν πάρει την ονομασία Flirt. Πρόκειται για μεταλλαγμένα στελέχη της covid 19 που διαφεύγουν πιο εύκολα της ανοσίας από προηγούμενη νόσο ή εμβολιασμό και οδηγούν μια φετινή θερινή έξαρση που ήρθε φέτος έναν μήνα νωρίτερα αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν βαριά νόσο».

«Ακόμα είναι νωρίς για την ύφεση, συνήθως μια έξαρση κρατάει 1 με 2 μήνες άρα προς το τέλος του Αυγούστου θα αρχίσει η ύφεση. Λογικά θα δούμε το πλατό αν όχι αυτή την εβδομάδα, στα τέλη Ιουλίου και μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ειδικά, δε, για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό διευκρίνισε ότι «επικαιροποιούνται μια φορά τον χρόνο και γίνονται περίπου τον Οκτώβριο, αυτά που θα κυκλοφορήσουην τον Οκτώβριο δεν έχουν λάβει υπόψη αυτές τις μεταλλάξεις αλλά έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός ακόμα και να μην πιάνει τις μεταλλάξεις στο 100%, τις πιάνει στο 80%. Έχει αποδειχθεί οτι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσο και όχι να κολλήσουμε».

Όσον αφορά τις νοσηλείες σημείωσε ότι «υπάρχει αύξηση σε σχέση με έναν μήν πριν. Έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός των εισαγωγών και έχει αυξηθεί 4 φορές ο αριθμός στις απλές κλίνες αλλά είναι χαμηλά σε σχέση με την πανδημία, δεν υπάρχει κίνδυνος για το ΕΣΥ» προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι περιστατικά με συννοσηρότητα». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όσους έχουν συμπτώματα «να κάνουν τεστ γιατί υπάρχει αντιική προστασία που προστατεύει από επιπλοκές. Καλό είναι να την πάρουν αμέσως και να μην περιμένουν να ανεβάσουν πυρετό».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, είπε ότι «είμαστε σε επίπεδα του 2022, ούτε καν του 2023 που είχαμε 5-10 νοσηλείες. Στο Ηράκλειο έχουμε περίπου 20 ασθενείς, όλοι αυτοί είναι υπέργηροι με συνοδά νοσήματα ή νεώτεροι με κάποιο πρόβλημα ανοσοποιητικής ανεπάρκειας».

Κατά τον κ. Τζανάκη η έξαρση του κορωνοϊού οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

1. στην παραλλαγή flirt που είναι μεταδοτική, ξεφεύγει της ανοσίας και δημιουργεί συνθήκες εύκολης μετάδοσης
2. στον συγχρωτισμό εξαιτίας της καλοκαιρινής κοινωνικής ζωής
3. στην σημαντική απόκλιση της όποιας ανοσοποίησης είτε από εμβολιασμό είτε από νόσηση

«Πρόκειται για μια παρατεταμένη καλοκαιρινή έξαρση που δίνει νοσηλευτικά προβλήματα αλλά δεν δημιουρεί προβλήματα στο ΕΣΥ σε επίπεδο ΜΕΘ. Δεν είναι, ωστόσο, καλή ιδέα να νοσήσουμε, θα ταλαιπωρηθούμε ακόμα και αν δεν πάμε στο νοσοκομείο. Καλό θα είναι και εφόσον αισθανόμαστε ανασφαλείς να φοράμε μάσκα», κατέληξε ο κ. Τζανάκης που κάλεσε τους συναδέλφους του που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά «να συνταγογραφούν αντιικά φάρμακα».

Διαβάστε επίσης:

Τροπικοί προορισμοί: Δύο σημεία προσοχής για ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής

Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες – Τι να προσέξετε