Ο Δήμος Λάρισας αποτελεί την πρώτη – και μοναδική μέχρι στιγμής στην επικράτεια- περιοχή που επηρεάζεται από την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο Δήμος Λάρισας βρίσκεται στο επιδημιολογικό προσκήνιο με τους αρμόδιους του Οργανισμού να τον κατατάσσουν στις «επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές».

Στην περιοχή, άλλωστε, καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και το πρώτο κρούσμα της λοίμωξης σε άτομο ηλικίας άνω των 55 χρόνων – με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ- που εκδήλωσε νόσο από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, και συγκεκριμένα εγκεφαλίτιδα, με ανάγκη νοσηλείας. Ο ασθενής έχει λάβει εξιτήριο, και δεν έχει καταγραφεί άλλο κρούσμα σοβαρής λοίμωξης.

Αξίζει να επισημανθεί βεβαίως πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Στην περιοχή έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι καταγράφηκαν 162 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου και 23 θάνατοι.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μαγιορκίνης: Αυξημένη η μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του κορωνοϊού

Ήταν ένας μαραθώνιος, λέει ο γιατρός που έκανε την πρωτοποριακή επέμβαση στο δίχρονο παιδάκι στο «Γεννηματάς»

Καιρός – Meteo: Δείτε χάρτη με τις 13 περιοχές που θα πιάσουν ακραίες θερμοκρασίες – Κίνδυνος θερμικής επιβάρυνσης