Ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος-WMA ξεκινάει εκστρατεία για την κατάργηση του Νόμου που απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στη Γκάμπια. Η τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της αφρικανικής χώρας θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 24 Ιουλίου 2024. Ως εκ τούτου, ο WMA καλεί όλα τα δευτεροβάθμια όργανα των ιατρών παγκοσμίως να ενώσουν άμεσα τις φωνές τους για τη στήριξη των κοριτσιών που υποβάλλονται στη βάναυση και επικίνδυνη για τη ζωή αυτή τεχνική.

Η ανάδειξη του θέματος ενεργοποίησε άμεσα τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με σύνταξη επιστολής προς την αρμόδια επιστημονική εταιρεία (Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία) αλλά και προς τον πρεσβευτή της Γκάμπια στην Αθήνα.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «περισσότερες από 200 εκατομμύρια γυναίκες εν ζωή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Πρόκειται για μία διαδικασία μερικής ή ολικής αφαίρεσης ή τραυματισμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών (σε ηλικίες από 5 ως και 10 ετών). Γίνεται με τη χρήση λεπίδας και χωρίς αναισθησία με ανυπολόγιστες, μόνιμες βλάβες τόσο στη σωματική, όσο και στη ψυχική υγεία. Παρόλο που καταδικάζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 68 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο διατρέχουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων μέχρι το 2030».

Ο απάνθρωπη διαδικασία -που σε μερικές χώρες αποτελεί προϋπόθεση για το γάμο του κοριτσιού-, εφαρμόζεται σε 30 χώρες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις, χρόνιους πόνους στειρότητα, επιπλοκές κατά τον τοκετό και θάνατο.

Ειδήσεις σήμερα:

Καινοτόμα φάρμακα: Γιατί μόλις 2 στα 10 είναι διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς – Ο ρόλος του υπουργείου Υγείας

Κορωνοϊός: Τριπλάσιες νοσηλείες μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται μεγάλη συρροή

Βία κατά των γυναικών: Γιατί μένουμε σε σχέσεις κακοποίησης;