Την άμεση αποκατάσταση των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ σε αξιοπρεπή επίπεδα και σύμφωνα με όσα έχουν αποφασίσει τα ελληνικά δικαστήρια, ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους επικουρικούς και ειδικευόμενους ιατρούς του ΕΣΥ κατά την περίοδο 2017 έως 2022. Όμοια απόφαση είχε εκδώσει προγενέστερα και το Συμβούλιο Επικρατείας για τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Κατά τον Άρειο Πάγο αλλά και το ΣτΕ οι επαναλαμβανόμενες περικοπές των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, που ξεκίνησαν από την πρώτη επιβολή των μνημονίων, αντίκεινται στις αρχές του Ειδικού Μισθολογίου, της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες, όπως εξηγείται στην ανακοίνωση.

«Μετά τις επανειλημμένες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων η ελληνική πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί πως πρέπει να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλιώς οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες και το ΕΣΥ να αποψιλώνεται από ιατρικό δυναμικό με τραγικές επιπτώσεις στη χώρα»  αναφέρουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι των γιατρών.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως με δεδομένο ότι οι απολαβές των ιατρών του ΕΣΥ είναι υποδιπλάσιες σε σχέση με εκείνες των ευρωπαίων συναδέλφων τους, η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί αυτονόητο ελάχιστο βήμα σύγκλισης.

Τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές 

Ο ΠΙΣ επανέρχεται μέσω της ίδιας ανακοίνωσης στο πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας, για το οποίο μάλιστα δίδονται θετικές υποσχέσεις, να αναμορφωθούν τα κίνητρα για την ανάληψη ιατρικής θέσης σε άγονες και νησιωτικές περιοχές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αντιμετώπιση των εμποδίων και την κάλυψη των θέσεων.

«Θυμίζουμε τη νομοθετημένη από τον Δεκέμβριο του 2022 υποχρέωση της κυβέρνησης να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αναμορφώσει τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, υποχρέωση που αθετεί διαρκώς παρά τα έγγραφα και τις διαρκείς υπομνήσεις του ΠΙΣ» υπογραμμίζει το προεδρείο του ΠΙΣ, καταλήγοντας πως «η διατήρηση αυτής της στάσης έναντι των ιατρών του ΕΣΥ δύσκολα πείθει για την αφετηρία της, δεδομένων των αποτελεσμάτων». 

Διαβάστε επίσης:

Μισθοί – ΕΣΥ: Από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη – Δείτε τις αποδοχές των γιατρών

Γερμανία: Περισσότεροι από ποτέ οι ξένοι γιατροί στη χώρα – Τέταρτοι περισσότεροι οι Έλληνες

Οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και με μπλοκάκι – Στη Βουλή η διάταξη