Χάρη στην ευρηματικότητα ερευνητών, γίνεται εφικτή η αναγέννηση του ηπατικού ιστού. Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Biotechnology Journal, έφερε στο φως ένα καινοτόμο επίθεμα  που μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου του ήπατος.

Το επίθεμα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ως βάση μια μήτρα (σκελετό) ήπατος χωρίς ηπατικά κύτταρα, σε συνδυασμό με έναν αυξητικό παράγοντα ήπατος και ένα αντιπηκτικό παράγοντα. Σε εργαστηριακές δοκιμές με ηπατικά κύτταρα που επένδυσαν την ηπατική μήτρα, το επίθεμα διαπιστώθηκε ότι βοήθησε τα κύτταρα να ανακτήσουν τη λειτουργία τους, μετά από έκθεσή τους σε μια τοξίνη.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, εφαρμόστηκαν επιθέματα στο ήπαρ και το έντερο αρουραίων. Το αποτέλεσμα ήταν η προαγωγή της αποκατάστασης της ηπατικής ίνωσης, με αξιοσημείωτη μείωση του ουλώδους ιστού και της φλεγμονής.

«Το ηπατικό επίθεμα με βάση την αποκυτταροποιημένη ηπατική μήτρα, έχει αποδείξει την ικανότητα να αποκαθιστά την ηπατική λειτουργία και να αναστέλλει τη φλεγμονή σε ινωτικά ήπατα», όπως διατείνεται ο συγγραφέας Yung-Te Hou, και καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν.

Ο καθηγητής ατενίζει με αισιοδοξία τον θεραπευτικό ορίζοντα ποικίλων ασθενειών που σχετίζονται με το ήπαρ και κυμαίνονται από ήπιες καταστάσεις (λιπώδες ήπαρ) έως σοβαρές, όπως η κίρρωση του ήπατος.

Διαβάστε επίσης:

Το τρόφιμο – έκπληξη που μειώνει κατά 40% το λίπος στο ήπαρ

Χοληστερόλη: Το ήπαρ σε ρόλο ρυθμιστή της κακής LDL και της αθηροσκλήρωσης

Λιπώδες ήπαρ: Νέο φάρμακο σταματά την ηπατική ίνωση και μειώνει τον κίνδυνο κίρρωσης