Sponsored Content 


Χρόνια τώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη ζωή μέσα από τα μαθηματικά, να χρησιμοποιήσουν τις αρχές της θετικής επιστήμης για να εξηγήσουν την πολυπλοκότητα της ύπαρξης. Είναι η ίδια επιστήμη που μπορεί να μας βοηθήσει στην κατανόηση της σημασίας του να προσφέρεις ζωή. Μόνο που εδώ, αρκούν οι βασικές μαθηματικές πράξεις.

Για τη μετάγγιση μιας μονάδας πλάσματος ή αιμοπεταλίων χρειάζονται περίπου 30 έως 60 λεπτά. Για μια μονάδα ολικού αίματος, ο χρόνος αυξάνει στις τέσσερις περίπου ώρες. Σε ένα τετράωρο αντιστοιχούν 24 διαδοχικές αιμοδοσίες, κάθε μία από τις οποίες θα σώσει τρεις ζωές. Ακόμη, 72 συνολικά άνθρωποι θα μπορέσουν να κρατήσουν το δώρο της ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το 2023 πραγματοποιήθηκαν 509.472 μεταγγίσεις αίματος στη χώρα μας.

Εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος ανάγνωσης ενός κειμένου 600 λέξεων είναι 3 λεπτά. Ακολουθούν κάτι παραπάνω από 300 λέξεις. Αφιερώστε 1,5 λεπτό και δείτε γιατί με 10 λεπτά και λίγο από το αίμα σας μπορείτε να σώσετε τον επόμενο άνθρωπο που θα βρεθεί σε ανάγκη.

20 χρόνια προσφορά ζωής

Στις 14 Ιουνίου γεννιέται ο Karl Landsteiner (1868-1943), Αυστριακός βιολόγος και ιατρός που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τη συστηματοποίηση των ομάδων αίματος κατά ΑΒ0. Η ημέρα γενεθλίων του επιλέχθηκε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη, που σήμερα συμπληρώνει 20 έτη.

Με σύνθημα «20 χρόνια γιορτή της προσφοράς: ευχαριστούμε τους αιμοδότες!», η φετινή επέτειος τιμά τα εκατομμύρια ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες και υπενθυμίζει την αξία της δωρεάς αίματος, όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αιμοδοσία σχετικά με τις ελλείψεις και την αδύναμη αιμοδοτική κουλτούρα, προβλήματα που εντοπίζονται διαχρονικά και στην Ελλάδα.

14 χρόνια προσφορά ζωής από το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος

Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν, ούτε και οι μάχες που δίνονται καθημερινά για να καλυφθούν αυτές οιανάγκες. Κι όμως, αν όσοι μπορούν να δώσουν αίμα αφιέρωναν 10 λεπτά από τον χρόνο τους, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Αρκεί να σκέφτονται πως «όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα». Αυτό είναι το μότο της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων και του φυσικού μεταλλικού νερού Βίκος για την εθελοντική αιμοδοσία, μιας εταιρείας που αναδεικνύει εμπράκτως την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς προς τον άνθρωπο, θέτοντας την στην κορυφή των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής υπευθυνότητας.

Όπως το νερό, έτσι και το αίμα είναι το αναγκαίο συστατικό που συντηρεί τη ζωή, με τη διαφορά πως αυτό παράγεται μόνο από τον ανθρώπινο οργανισμό και προσφέρεται αφιλοκερδώς για να χαρίσει σε ζωή εκεί που υπάρχει ανάγκη. Είναι το πιο σημαντικό δώρο αγάπης και ανθρωπιάς, το οποίο η εταιρεία προσφέρει αφειδώς εδώ και 14 χρόνια μέσα από τις εσωτερικές εθελοντικές της αιμοδοσίες.

Παράλληλα, για να ενισχύσει την αιμοδοτική κουλτούρα, η εταιρεία διενεργεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στην Αθήνα, στα Ιωάννινα, στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπενθυμίζει ότι «το αίμα σώζει ζωές». Αρκούν 10 μόλις λεπτά για τρεις ολόκληρες ζωές. Και η προσφορά αίματος δεν σταματά στη μία φορά. Ο ανθρώπινος οργανισμός άλλωστε είναι η αστείρευτη πηγή του.