Η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, η εταιρεία που ιδρύθηκε με στόχο να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες στον τομέα της Πυρηνικής Ιατρικής, της Ογκολογίας και της Νευρολογίας, βρίσκεται εδώ και τρεις δεκαετίες στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καινοτομώντας στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Ηδη από το 2000 η εταιρεία προχώρησε στη μεγαλύτερη επένδυση προηγμένης τεχνολογίας στον τομέα της πυρηνικής μοριακής απεικόνισης με την εγκατάσταση του πρώτου κυκλότρου για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων και ραδιοφαρμάκων. Με αυτό τον τρόπο έγινε πλέον δυνατή η εγκατάσταση και λειτουργία PET και PET/CT συστημάτων στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στον χώρο της ιατρικής.

Το 2004 υπήρξε χρονιά-σταθμός για τη ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, όταν ξεκίνησε -πρώτη- στην Ελλάδα την παραγωγή ραδιοφαρμάκων για την εξέταση PET/CT, τη σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο διερεύνησης ασθενών με καρκίνο. Το πρωτοποριακό -εκείνη την περίοδο- εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και τα ραδιοφάρμακα της ελληνικής εταιρείας, πιστοποιημένα με άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, αποτέλεσαν αυτομάτως σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Την ίδια χρονιά, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας εγκατέστησε και λειτούργησε στην Ελλάδα τον πρώτο PET/CT τομογράφο, εγκαινιάζοντας αυτού του είδους τις εξετάσεις.

Ο ιδρυτής της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ Α. Παγώνης

Δύο υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής

Θέτοντας πρωταρχικό στόχο να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών σε ραδιοφάρμακα, η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ αποφάσισε να διευρύνει τις εγκαταστάσεις της και ταυτόχρονα να επεκταθεί σε νέες αγορές.
Μετά την πρώτη μονάδα παραγωγής PET ραδιοφαρμάκων στο Λαύριο Αττικής, μία αντίστοιχη, υψηλού κόστους επένδυση, ήρθε να προστεθεί το 2020 στη Χαλκιδική.
Με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον επιχειρηματία Άγγελο Παγώνη, συνεχίζει δυναμικά την αναπτυξιακή της πορεία προμηθεύοντας καθημερινά δημόσια και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία της χώρας και διανέμοντας τα προϊόντα της στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και την Κύπρο.

Κορυφαίες συνεργασίες

Ενα από τα πρωτοποριακά ραδιοφάρμακα που διέθεσε στην αγορά ήδη από το 2018 η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ είναι το ProstaLumin, που προσφέρει -για πρώτη φορά- μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Το φάρμακο διατίθεται στην Ελλάδα μετά από αποκλειστική συμφωνία της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ με τη γερμανική εταιρεία ABX.

Η ελληνική εταιρεία αποτελεί επίσης τον αποκλειστικό διανομέα της ADACAP, θυγατρικής της NOVARTIS, στην Ελλάδα και την Κύπρο για φάρμακα που ενδείκνυνται είτε για τη διάγνωση, είτε για τη ραδιοϊσοτοπική θεραπεία του καρκίνου. Πρόκειται για μια σειρά ραδιοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση και στη θεραπεία των γαστροεντεροπαγκρεατικών νευροενδοκρινών όγκων, αλλά και στον καρκίνο του προστάτη.

Πρωτοπορία και στη διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ

Για πρώτη φορά, τον Ιανουάριο του 2024, η εταιρεία διέθεσε στην αγορά ένα πρωτοποριακό ραδιοφάρμακο-βιοδείκτη στη διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου. Πρόκειται για το Neuraceq, ένα από τα μόλις τρία -παγκοσμίως- αδειοδοτημένα ραδιοφάρμακα για την απεικόνιση PET των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο που ανάλογα με την ποσότητά τους (μεγαλύτερη ή μικρότερη) δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κάνουν τη σχετική διάγνωση.

Η παραγωγή και διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου από τη ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ επιτεύχθηκε μετά τη σύναψη της αποκλειστικής στρατηγικής συνεργασίας της ελληνικής εταιρείας με τη γερμανική LIFE MOLECULAR IMAGING (LMI), μέσα στο 2023. Ηδη το φάρμακο συνταγογραφείται και διανέμεται στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο η εξατομικευμένη θεραπεία
Οι ερευνητικές δραστηριότητες της εταιρείας επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών μορίων που θα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά στη διάγνωση και θεραπεία. Το Theragnostics (Diagnosis and Therapy) αποτελεί έναν αναδυόμενο τομέα της Πυρηνικής Ιατρικής προσφέροντας συνδυασμό μοριακής απεικόνισης και μοριακής ραδιοϊσοτοπικής θεραπείας, ο οποίος προωθεί την εξατομικευμένη φροντίδα και θεραπεία.

Σκοπός της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ σύμφωνα με τον ιδρυτή της κ. Α. Παγώνη, είναι «να προωθεί την επιστήμη και την τεχνολογία, ώστε η διάγνωση και η θεραπεία να είναι άμεσα διαθέσιμες για καλύτερη υγεία».