Συνεχίζεται η επίδραση της αφρικανικής σκόνης που σε συνδυασμό με τη ζέστη δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει σήμερα τοπικά στους 35ο C, με τη θερμοκρασία να είναι αυξημένη σε Θεσσαλία, Βοιωτία, ανατολική νοτιοανατολική Πελοπόννησο, εσωτερικά τμήματα της Κρήτης και το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου του Open,  Κλέαρχου Μαρουσάκη, σήμερα μπαίνει βορειοδυτικός άνεμος από τα δυτικά για να βελτιώσει την κατάσταση πρώτα στα δυτικά και βόρεια και από αύριο και στις υπόλοιπες περιοχές. Έτσι, από αύριο η ατμόσφαιρα αναμένεται περισσότερο διαγής.

Μέχρι να «καθαρίσει» η αφρικανική σκόνη, ωστόσο, είναι επιβαρυντική, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Με εγκύκλιο που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού. Αναλυτικότερα και όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

Επιπλέον συστήνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού:

  • Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
  • Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.
  • Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αξονικές – Μαγνητικές: Απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών με τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών – Έρευνα του ygeiamou

Ευρώπη: Οκτώ καλές πρακτικές αντιμετώπισης του καρκίνου – Ποιες εφαρμόζει η Ελλάδα

ΕΣΥ: Οι ιδιώτες γιατροί δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία – Διαμαρτύρονται οι παθολόγοι Ελλάδος