Την ανησυχία των γονέων έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα ο θάνατος ενός κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη μετά από μυοκαρδίτιδα, με πιθανή αιτία τη λοίμωξη από παρβοϊό. Η νοσηλεία ενός ακόμη παιδιού με μυοκαρδίτιδα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, επίσης, από τη Θεσσαλονίκη ενέτεινε τον προβληματισμό για έναν ιό που το ευρύ κοινό πιθανόν δεν έχει ακούσει ξανά.

Οι επιθετικές μορφές και οι θάνατοι από γνωστά νοσήματα τα χρόνια που ακολούθησαν την οξεία φάση της πανδημίας, προκαλούν τα εύλογα ερωτήματα «τι γίνεται με τις λοιμώξεις; Έχουν γίνει πιο βαριές;».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, ο παρβοϊός όπως και άλλες λοιμώξεις που προηγήθηκαν και βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω βαριάς νόσησης σε παιδιά και θανάτων (πχ στρεπτόκοκκος), «είναι λοιμώξεις που συναντούσαμε πάντα. Απλά τώρα, μετά την πανδημία, είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και γίνονται όλα γνωστά». Πότε, λοιπόν, ανησυχεί ο γονέας; «Όταν ανησυχεί και ο γιατρός», σημειώνει στο ygeiamou.gr η παιδίατρος.

Ο παρβοϊός είναι ένας συνηθισμένος ιός που διαγιγνώσκεται συχνά στα παιδιατρικά ιατρεία την περίοδο της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Σε ένα ποσοστό 20% διαδράμει ασυμπτωματικά και γενικότερα διαδράμει ήπια. Η κλινική εκδήλωση του παρβοϊού λέγεται και «πέμπτη νόσος» (μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες: ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Μία έκφραση της λοίμωξης είναι το χαρακτηριστικό ερύθημα-εξάνθημα στο πρόσωπο που έχει εικόνα παρόμοια με χαστουκισμένο μάγουλο. Το εξάνθημα τις επόμενες ημέρες μπορεί να εντοπιστεί σε άλλες περιοχές του σώματος, προκαλώντας ενδεχομένως και κνησμό, με αποτέλεσμα να μπερδεύει στη διάγνωση.

Κάθε τρία με πέντε χρόνια συσσωρεύονται αρκετά περιστατικά και ο παρβοϊός είναι σε έξαρση. Αυτό συμβαίνει τώρα σε όλη την Ευρώπη, κατ’επέκταση και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα από τις αρχές Απριλίου οι παιδίατροι να βλέπουν αρκετές περιπτώσεις παρβοϊού στα ιατρεία τους. Σχετική πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σημειώνει ότι Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Νορβηγία δήλωσαν στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές αυξημένες λοιμώξεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2023 και συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η μυοκαρδίτιδα από τον παρβοϊό

Η επιπλοκή της μυοκαρδίτιδας, που εμφάνισε τόσο το μικρό κορίτσι που απεβίωσε όσο και άλλο παιδί από τη Θεσσαλονίκη είναι σπάνια. Σύμφωνα με όσα σημειώνει η κυρία Τζέτζη, στην περίπτωση της συρροής σε παιδικό σταθμό στη συμπρωτεύουσα, διαπιστώθηκε ότι αρκετά παιδιά εκτός από παρβοϊό είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με εντεροϊό ή αδενοϊό. Πρόκειται για δυνητικά καρδιοτρόπους ιούς, χωρίς να είναι απόλυτα σαφές ποιος από όλους πυροδότησε τη μυοκαρδίτιδα.

«Η μυοκαρδίτιδα είναι μια επιπλοκή που πρέπει ο κλινικός γιατρός να τη διαγνώσει εγκαίρως λαμβάνοντας το ιστορικό παλιών λοιμώξεων και την εμφάνιση καποιων συμπτωμάτων, για παράδειγμα πόνο στο στήθος ή ταχυκαρδία ενώ το παιδί είναι ήρεμο. Αφού διαπιστώσει αυτά, προχωρά και στον εργαστηριακό έλεγχο», αναφέρει η Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος.

Το χρονικό του cluster στη Θεσσαλονίκη

Η συρροή σε παιδιά παιδικού σταθμού – νηπιαγωγείου στη Θεσσαλονίκη και ο θάνατος ενός κοριτσιού 3,5 ετών στις 31 Μαρτίου έγινε γνωστή από έγγραφο που έστειλε ο ΕΟΔΥ στους Ιατρικούς Συλλόγους ενημερώνοντάς τους και εφιστώντας την προσοχή των γιατρών.

Έως και τις 26/4/2024, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Adenovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», ανέφερε ο ΕΟΔΥ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ενημέρωσε ότι νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ένα παιδί το οποίο μεταφέρθηκε στο ΩΚΚ στις 26 Απριλίου 2024. «Το παιδί εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική/Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες. Λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. Στις 30 Μαρτίου 2024, μεταφέρθηκε ένα άλλο παιδί από τη Θεσσαλονίκη το οποίο βρισκόταν σε ανακοπή κατά την εισαγωγή και στο οποίο έγινε άμεσα τοποθέτηση συσκευής Εξωσωματικής Μεμβράνης Οξυγόνωσης (ECMO). Το παιδί δεν έδειξε σημεία βελτίωσης και κατέληξε την επόμενη ημέρα, 31 Μαρτίου 2024».

Συμπτώματα και μετάδοση

Η λοίμωξη από παρβοϊό αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και την 7η με 11 η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος χαστούκισε το παιδί στο μάγουλο.

Ο παρβοϊός, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, μεταδίδεται με αναπνευστικές εκκρίσεις, όπως και οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω των μολυσματικών επιφανειών. Ο ιός μεταδίδεται, επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη μητέρα στο έμβρυο, όπως επίσης και μέσω του αίματος και παραγώγων του αίματος. Πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού για λοίμωξη από παρβοϊό και ενδεχόμενες επιπλοκές είναι οι έγκυες γυναίκες, όπως επίσης και τα ευπαθή άτομα και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό.

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Ένα παιδί πέθανε από ιλαρά στο Οντάριο – Πρώτος θάνατος εδώ και 11 χρόνια

Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς εμβόλια; Μία παιδίατρος μας εξηγεί

Κοκκύτης – Ιλαρά: Πού οφείλεται η έξαρση – Πώς θα προστατευτούν παιδιά και ενήλικες