Ταχύτητα ανεβάζει το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει μια σειρά από δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τύπους καρκίνου και νοσήματα τα οποία συναντώνται συχνά στην Ελλάδα. Οι δωρεάν μαστογραφίες επεκτάθηκαν ηλικιακά και αφορούν πλέον στις γυναίκες από 45 – 74 ετών. Από την περασμένη εβδομάδα λαμβάνουν με sms τα παραπεμπτικά στο κινητό τους.

Από σήμερα, ξεκινά η αποστολή των μηνυμάτων και για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες 21-65 ετών. Τεστ Παπανικολάου, Hpv dna test, κολποσκόπηση και βιοψία, εάν χρειαστεί, παρέχονται δωρεάν από το κράτος, σε μια προσπάθεια το screening για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών να οδηγήσει στην εξάλειψη αυτού του τύπου καρκίνου.

Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 21 έως και 65 ετών, είτε είναι ασφαλισμένη είτε είναι ανασφάλιστη, αρκεί να διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), εφόσον δεν έχει υποβληθεί σε PAP-TEST και HPV-DNA TEST τα τελευταία τρία χρόνια για τις ηλικίες 21 έως και 29 ετών και για τα τελευταία τρία και πέντε χρόνια αντίστοιχα για τις ηλικίες 30 έως και 65 ετών.

Σύμφωνα με τις επίσημες επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες, η διενέργεια PAP-TEST σε γυναίκες από 21 έως και 29 ετών συστήνεται να πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, ενώ το HPV-DNA TEST σε γυναίκες από 30 έως και 65 ετών συστήνεται να πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά τα προηγούμενα έτη την αντίστοιχη – με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει- εξέταση, δεν συστήνεται να την επαναλάβει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Εξαιρούνται επίσης οι γυναίκες που έχουν υποστεί ολική υστερεκτομία ή έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας.

Η διαδικασία

Οι γυναίκες-δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν άυλο παραπεμπτικό είτε με sms στο κινητό τηλέφωνο τους είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι δικαιούχοι που είναι από 21 έως και 29 ετών θα λάβουν παραπεμπτικό, διάρκειας 6 μηνών, για τη διενέργεια (A) PAP-TEST, ενώ οι γυναίκες που είναι από 30 έως και 65 ετών θα λάβουν παραπεμπτικό, διάρκειας 6 μηνών, για τη διενέργεια (Β) HPV-DNA TEST.

Στον ιστότοπο testpap.gov.gr επιλέγοντας το σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων», οι γυναίκες μπορούν να βρουν, ανά περιοχή, τους παρόχους που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Οι γυναίκες-δικαιούχοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν απευθείας σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο με το Πρόγραμμα κέντρο (Δημόσιο ή Ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους δίνοντας απλά το ΑΜΚΑ τους.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50 έως 69 ετών οι οποίοι θα ειδοποιηθούν για την παραλαβή self tests από τα φαρμακεία. Αναλόγως με το αποτέλεσμα του τεστ θα παραπέμπονται για κολονοσκόπηση.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί από το Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερα από 300 εκατ ευρώ μόνο για τις προληπτικές εξετάσεις, επιχειρώντας την αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων σε ό,τι αφορά στην Υγεία τους, δίνοντας «βήμα» στην πρόληψη, κάτι που έως σήμερα δεν ίσχυε. Το «κρας τεστ» έχει γίνει με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», αφού το διάστημα που είναι σε εξέλιξη έχουν γίνει περισσότερες από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί 20.000 γυναίκες με πρώιμα ευρήματα.

Ειδική μνεία στην αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου έκανε χθες ο Πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του. Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, έγραψε πως «είναι σημαντικό να πούμε ότι μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η αποστολή των SMS στις νέες δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά». Οι νέες ηλικιακές ομάδες είναι γυναίκες 45-49 και 70-74 ετών, δηλαδή σχεδόν 567.000 γυναίκες, ενώ το πρόγραμμα συνολικά αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες. Όσες δεν έχετε ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο, δημόσιο ή ιδιωτικό, για να κλείσετε το ραντεβού σας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Να θυμίσω ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα πάνω από 20.000 γυναίκες, κάτι που δίνει πολύ μεγάλες πιθανότητες για την πλήρη ίασή τους. Αν λάβετε μήνυμα λοιπόν, μην το αγνοήσετε!».

Διαβάστε επίσης:

Ιός HPV: Το εμβόλιο δεν είναι μόνο για εφήβους – Ποιους αφορά

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά σε νέους – Ο ειδικός εξηγεί

Ιός HPV: Επεκτείνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα 45 – Πότε αποζημιώνεται