Εκατομμύρια ασθενείς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) προσβάλλονται κάθε χρόνο από λοιμώξεις που σχετίζονται με την παραμονή τους στα νοσοκομεία, σύμφωνα με νεότερη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτή, την περίοδο 2022-2023 πάνω από 4,3 εκατομμύρια ασθενείς προσβλήθηκαν από τουλάχιστον μία λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι πιο συχνές ήταν κατά σειράν οι λοιμώξεις:

  • Του αναπνευστικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της Covid-19).
  • Του ουροποιητικού.
  • Των χειρουργικών τομών.
  • Του αίματος.
  • Του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αντιπροσώπευαν το σχεδόν ένα τρίτο (το 29,3%) των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούσαν τις περισσότερες λοιμώξεις στα νοσοκομεία ήταν κατά σειράν:

Η νέα έκθεση αποκαλύπτει ακόμα πως την περίοδο 2022-2023 ήταν αυξημένη η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων στα νοσοκομεία. Το 35,5% των νοσηλευομένων ασθενών έλαβαν τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό, έναντι ποσοστού 32,9% την περίοδο 2016-2017.

Σε καθημερινή βάση χορηγούνται στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ αντιβιοτικά σε σχεδόν 390.000 νοσηλευόμενους ασθενείς. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, όμως, είναι το γεγονός ότι μία στις τρεις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά σε σημαντικά αντιβιοτικά. Αυτό έχει ως συνέπεια να περιορίζονται οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς.

Στο τουλάχιστον 20% των περιπτώσεων οι λοιμώξεις που μεταδίδονται στους ασθενείς θα μπορούσαν να αποφευχθούν, τονίζει το ECDC. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με απλά και με σύνθετα μέτρα. Απλά μέτρα είναι λ.χ.:

  • Η καλή υγιεινή των χεριών.
  • Η ύπαρξη συσκευών απολύμανσης των χεριών με βάση το οινόπνευμα δίπλα σε κάθε νοσοκομειακή κλίνη.
  • Σύνθετα μέτρα είναι η επάρκεια σε μονόκλινα δωμάτια στα νοσοκομεία και σε προσωπικό εξειδικευμένο στην πρόληψη των λοιμώξεων.

«Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια των ασθενών στα νοσοκομεία της Ευρώπης. Τα νέα δεδομένα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω δράσεις για τον μετριασμό αυτής της απειλής», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Δρ Άντρεα Άμον.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Δωρεά οργάνων: «Ζωή» σε συνανθρώπους του έδωσε 33χρονος με τον θάνατό του