Εκατοντάδες Έλληνες και αλλοδαποί γιατροί σχεδίασαν τον επικαιροποιημένο οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ιατρικού Συνεδρίου με θέμα «Χτίζοντας Γέφυρες στην Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία», που διοργανώθηκε από το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Οι συμμετέχοντες επιστήμονες παρουσίασαν κατά τις εργασίες του συνεδρίου, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, σημαντικά θέματα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της συνολικής αντιμετώπισης που χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι με καρκίνο.

Αποτίοντας φόρο τιμής στην αείμνηστη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ιδρύτρια του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ», επιστήμονες από σημαντικά διεθνή παιδιατρικά ογκολογικά νοσοκομεία και την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» ένωσαν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους, κάνοντας πράξη το όραμα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου 15 καταξιωμένοι γιατροί από το Children’s Hospital of Philadelphia (ΗΠΑ), το Princess Maxima Center for Pediatric Oncology (Ολλανδία), το HOPP Children’s Cancer Center Heidelberg (Γερμανία) και το The Hospital of Sick Kids Toronto (Καναδάς), με τους οποίους το ιατρικό προσωπικό της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» συνεργάζεται στενά, συζήτησαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους τις τελευταίες έρευνες, εξελίξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας τοποθετώντας με αυτό τον τρόπο την χώρα μας και την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» στην παγκόσμια πρωτοπορία γύρω από τον παιδικό καρκίνο.

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου παρακολούθησαν 130 γιατροί με φυσική παρουσία, και επιπλέον 216 γιατροί είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά από 15 χώρες (Αλβανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία).

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η σύγκριση μεταξύ της προσέγγισης της Αμερικής και της προσέγγισης της Ευρώπης, όπως αυτή παρουσιάστηκε και από τους Έλληνες ιατρούς, οι οποίοι συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες κοινές Ευρωπαϊκές προσπάθειες και μελέτες στο χώρο της παιδιατρικής ογκολογίας. Στο συνέδριο, παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα πάνω στη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση για διάφορους τύπους κακοηθειών, όπως το νευροβλάστωμα, τους νεφρικούς όγκους και τα χαμηλόβαθμα γλοιώματα.

Εκτενείς συζητήσεις και παρουσιάσεις έγιναν πάνω στις αιματολογικές κακοήθειες, με έμφαση στις νεότερες θεραπείες, όπως καινούργια φάρμακα, στοχευμένες θεραπείες, ανοσοθεραπείες και οι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες θεραπείες με CAR-T cells. Οι τελευταίες παρουσιάστηκαν από τους Καθηγητές Stefan Grupp και Stephen Hunger από το Children’s Hospital of Philadelphia που έχουν πρωτοστατήσει στην εξέλιξη τους, ενώ συζητήθηκαν και τα αρχικά αποτελέσματα από τις αντίστοιχες προσπάθειες της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.
Έγιναν σημαντικές παρουσιάσεις για τις μοριακές αναλύσεις και εργαστηριακές εκτιμήσεις ευαισθησίας στα φάρμακα που μπορούν να οδηγήσουν στην εξατομίκευση της θεραπείας και στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας ακόμα και σε ασθενείς με ιδιαίτερα δυσμενή πρόγνωση, καθώς και στη συμμετοχή της Ελλάδας στην αντίστοιχη διεθνή μελέτη ΙNFORM.
Τα σημαντικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στοιχειοθέτησαν την ανάγκη για έλεγχο για σύνδρομα προδιάθεσης για καρκίνο αλλά και τις δυσκολίες στην διαχείριση της αντίστοιχης πληροφορίας προς τις οικογένειες. Η ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση των παιδιών με κακοήθειες έγινε εμφανής μέσω των παρουσιάσεων πάνω στην ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, στο ρόλο της διατροφής και του μικροβιώματος, και στους τρόπους διαχείρισης της προφύλαξης από λοιμώξεις.

Αντώνης Καττάμης, Μανώλης Παπασάββας, Νούλη Μανώλη, Ντόρα Δημοπούλου, Σοφία Πολυχρονοπούλου, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Τζωρτζίνα Έλληνα, Μελίνα Δασκαλάκη, Αλίνα Μινέττα, Ινώ Κωνσταντοπούλου

Στην Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου συμμετείχαν οι διευθυντές των Μονάδων/Τμημάτων της Ογκολογικής Μονάδας: ο Καθηγητής ΕΚΠΑ Αντώνης Καττάμης και οι Διευθυντές ΕΣΥ Δημήτριος Δογάνης, Ευγένιος Γουσέτης, Βασίλειος Παπαδάκης.

Η Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής Αντώνης Καττάμης, ήταν αφιερωμένη στο έργο, την προσφορά και την αφοσίωση της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην μάχη κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Το όραμα για έναν κόσμο χωρίς σύνορα για τους μικρούς ασθενείς 

«Η αείμνηστη Ιδρύτριά μας και πολυαγαπημένη μου μητέρα, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, είχε πάντα το όραμα να δημιουργήσει έναν κόσμο χωρίς σύνορα για την υγεία των παιδιών. Χάρη στην απόλυτη αφοσίωσή της σε αυτόν τον στόχο, το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ» και η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» έχουν συνάψει συμφωνίες και έχουν προχωρήσει σε συνέργειες και συνεργασίες με μεγάλα Νοσοκομεία, Ιδρύματα και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Για τον λόγο αυτόν δεν μπορώ να φανταστώ πιο κατάλληλο και συγκινητικό αφιέρωμα στη μνήμη της Ιδρύτριάς μας από αυτό το Διεθνές Συνέδριο που φέρνει κοντά κορυφαίους επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Σωματείου κυρία Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Το «παρών» στην Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου έδωσε σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνης Γεωργιάδης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, υπογράμμισε τη σημασία του έργου της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη σε παγκόσμιο επίπεδο και διαβεβαίωσε πως «θα κάνω τα πάντα ώστε το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου νοσοκομείο «ΕΛΠΙΔΑ» να δουλέψει σωστά και να συνεχίσει το μεγάλο έργο της στο μέλλον. Και φυσικά το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ θα έχει πάντα την αμέριστη υποστήριξη μου για να κάνουμε πράγματα μαζί οποτεδήποτε μου το ζητήσετε».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε ανάμεσα σε άλλα πως η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη θα ζει για πάντα μέσα από το έργο της, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πόσο «η ΕΛΠΙΔΑ προσφέρει τις συνθήκες εκείνες που αξίζουν στα παιδιά σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής τους, με πολύ καλή ποιότητα, πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια και βοηθώντας πέρα από τις κτιριακές υποδομές και τις υποδομές στον εξοπλισμό, στην ενίσχυση με προσωπικό και στην ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού και της συνεργασίας τους με νοσοκομεία του εξωτερικού» και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κυρία Λίλιαν -Βενετία Βιλδιρίδη εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ για τη συνεισφορά του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, κυρία Σοφία Πολυχρονοπούλου από την πλευρά της τόνισε την μεγάλη συνεισφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ», υπό την καθοδήγηση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην Ελλάδα, μέσα από τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών οι οποίες άλλαξαν ολοκληρωτικά το τοπίο κοινωνικής αλληλεγγύης στην χώρα μας. Ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, κ. Γιώργος Καπετανάκης τόνισε την πολύπλευρη προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία άνοιξε τον δρόμο της προσφοράς στην χώρα μας.

Αναλυτική αναφορά στο σπουδαίο έργο του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, που ιδρύθηκε το 2014 από την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, έκανε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, τονίζοντας ότι η πολύ καλή κατάσταση της χώρας στην μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.
Για τη σημασία των διεθνών συνεργασιών και της συνεχούς εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μίλησε η Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας κυρία Ζένια Ζαριδάκη.

Τέλος, ο κοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», κ. Μανώλης Παπασάββας μίλησε για την μεγαλύτερη ευελιξία στη στήριξη των παιδιών με καρκίνο που θα διασφαλιστεί μέσα από την αναβάθμιση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων σε Ογκολογικό Κέντρο Παίδων.

Η παρακαταθήκη της Μαριάννηας Β. Βαρδινογιάννη

Η Γενική Γραμμματέας Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Τζωρτζίνα Έλληνα και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ και Υπεύθυνη του Τομέα Υγείας, κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου παρουσίασαν αναλυτικά το έργο του Σωματείου από το 1990 έως σήμερα.

Η κυρία Έλληνα μίλησε για την ξεχωριστή ματιά και την παρακαταθήκη της Ιδρύτριας του Σωματείου Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη: «Η αείμνηστη Ιδρύτριά μας υπήρξε μια πρωτοπόρος, μια Ηγέτης στον χώρο του Ανθρωπισμού, μια οραματίστρια που έφερε κοντά δύο έννοιες που φαινομενικά μοιάζουν ασύμβατες και διαφορετικές: την αγάπη και την επιστήμη. Κατάφερε να μετουσιώσει την αληθινή αγάπη για τα παιδιά με καρκίνο σε σύγχρονες πρότυπες υποδομές για την αντιμετώπιση της νόσου, σε επιστημονικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασίες ανάμεσα σε φορείς, Ιδρύματα, νοσοκομεία, επιστήμονες στον αγώνα για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Και αυτή ίσως είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη της».

Η κυρία Δημοπούλου παρουσίασε τους 10 πρωταρχικούς άξονες προσφοράς του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ και συγκεκριμένα:

(1) δημιουργία και υποστήριξη της πρώτης αμιγώς παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην χώρα μας,

(2) σχεδιασμό και κατασκευή της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων- Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», υπερσύγχρονης υποδομής- συγκροτήματος εμβαδού περίπου 15.000 τμ,

(3) χρηματοδότηση και δωρεά στην Ογκολογική Μονάδα πλειάδων ιατρικών μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας εκατομμυρίων ευρώ,

(4) στήριξη της Μονάδας με εξειδικευμένο προσωπικό,

(5) δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους,

(6) χρηματοδότηση για την παροχή υπηρεσιών ετήσιας υποστήριξης Συστήματος Ποιότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα JACIE,

(7) δημιουργία Ξενώνα του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ,

(8) ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους μέσα από την Κοινωνική υπηρεσία και το Κοινωνικό Ταμείο του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ,

(9) χρηματοδότηση συνεδρίων για το προσωπικό του νοσοκομείου και τη μετάβαση του ιατρονοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού στο εξωτερικό και

(10) δημιουργία του Προγράμματος Αδελφοποίησεων για τη δημιουργία συνεργασιών με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη με τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ Ντόρα Δημοπούλου και Τζωρτζίνα Έλληνα, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Στέλιο Γραφάκο, τους Διευθυντές των Μονάδων/Τμημάτων της Oγκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» Βασίλειο Παπαδάκη, Δημήτριο Δογάνη, Αντώνη Καττάμη και Ευγένιο Γουσέτη, τον Κοινό Διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π& Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Μανώλη Παπασάββα και τους γιατρούς από μεγάλα διεθνή νοσοκομεία

Στη συνέχεια το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ» τίμησε τους εκπροσώπους των νοσοκομείων, κορυφαίους, καταξιωμένους παιδιάτρους αιματολόγους-ογκολόγους διεθνώς τιμητικές διακρίσεις ως αναγνώριση της σπουδαιότητας της συνεργασίας των Νοσοκομείων που εκπροσωπούν με το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ. Τις διακρίσεις παρέλαβαν οι γιατροί Stephen Hunger από το Children’s Hospital of Philadelphia (ΗΠΑ), η Marry Van den Heuvel-Eibrink και Michel Zwann από το Princess Maxima Center for Pediatric Oncology (Ολλανδία), ο Thomas Grunewald από το HOPP Children’s Cancer Center Heidelberg (Γερμανία) και o Daniel Morgenstern από το The Hospital of Sick Kids Toronto (Καναδάς). Όλοι οι εκπρόσωποι των εν λόγω νοσοκομείων δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το έργο και την προσφορά του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ και ευχαρίστησαν θερμά για την μεγάλη τιμή και τη συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο.
Παρούσες από το Διοικητικό Συμβούλιο και το Advisory Committee του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ ήταν οι κυρίες: Αθανασία Μαρινάκη, Νούλη Μανώλη, Αλίνα Μινέττα, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Μελίνα Δασκαλάκη, Ντίνα Πριτσιβέλη και Ρίτα Μωραϊτάκη, ενώ το «παρών» έδωσαν σημαντικοί εκπρόσωποι του χώρου της υγείας, ανάμεσα τους ο Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), κ. Αθανάσιος -Μελέτιος Δημόπουλος, καθώς και μέλη του Σωματείου. Σημαντική στιγμή της ημερίδας ήταν η επιστημονική παρουσίαση πάνω στα επιτεύγματα του Μητρώου Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Διαβάστε επίσης:

Παιδικός καρκίνος – ΕΚΠΑ: 15 σημεία προσοχής για την επιδημιολογία, τη διάγνωση και τη θεραπεία

Πώς επηρεάζει την οικογένεια ο καρκίνος του παιδιού – Ελληνική μελέτη

Παιδικός Καρκίνος – Ελλάδα: Ο ένοχος παράγοντας που πυροδοτεί τον κίνδυνο