Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας εορτάζεται με αντιφατικά μηνύματα. Και αυτό καθώς στη χώρα μας τέσσερα από τα πέντε παιδιά που θα διαγνωστούν επιτυγχάνουν πλήρη ίαση, ωστόσο, υπάρχουν δυστυχώς δύσκολες περιπτώσεις που δε θεραπεύονται, αποτελώντας μια πραγματική πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) μεταφέρει τα αισιόδοξα μηνύματα που οι επιστήμονες καταθέτουν, στις καθημερινές μάχες που δίδονται κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας. Η συνεχής βελτίωση της επιβίωσης σε συνδυασμό με καλύτερη ποιότητα ζωής για όσα παιδιά και εφήβους καταφέρνουν να επιζήσουν από Καρκίνο της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, τεκμηριώνεται με ταυτόσημα υψηλά αποτελέσματα τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

Σε μία χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας, σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Αν και σε ορισμένους τύπους καρκίνου η επιβίωση αγγίζει το 95%, δυστυχώς υπάρχουν κακοήθεις νεοπλασίες που υπολείπονται. Από τα πέντε παιδιά που θα διαγνωστούν, με την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τα τέσσερα επιτυγχάνουν πλήρη ίαση.

Τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης τεκμηριωμένης γνώσης σχετικά με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας η οποία διατρέχει όλα τα στάδια από τη διάγνωση έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Νέα, ισχυρά, ασφαλή, στοχευμένα και αποτελεσματικά όπλα προσφέρονται καθημερινά ταυτόχρονα και ισότιμα με όλες τις προηγμένες επιστημονικά χώρες.

«Η Εταιρεία μας έχει αναλάβει αυτό τον κρίσιμο ρόλο ώστε τα ιατρικά επιτεύγματα που συντελούνται διεθνώς να βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην κλινική πράξη και στη χώρα μας. Μέσω των δράσεων της ΕΕΠΑΟ συμμετέχουμε σε συνεργατικές ερευνητικές μελέτες, διεθνή πρωτόκολλα, διεθνείς επιστημονικούς φορείς και πρωτοβουλίες οι οποίες συχνά ξεκινούν ή συντονίζονται από τη χώρα μας.

Στην θεραπευτική μας φαρέτρα περιλαμβάνονται νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές, εξειδικευμένες μοριακές και κυτταρικές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, CAR-T cell θεραπείες και γενικότερα η ιατρική της ακριβείας, χωρίς να είναι αναγκαία η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους σε κέντρα του εξωτερικού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΠΑΟ.

Τη σημερινή ημέρα, οι αφοσιωμένοι σε αυτή τη μάχη γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, καθώς και οι μικροί ασθενείς και οι οικογένειές τους, δίνουν το αισιόδοξο μήνυμα προς την κοινωνία: Το παιδί και ο έφηβος με καρκίνο λαμβάνει τη βέλτιστη θεραπεία μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης μέσω της ολιστικής αντιμετώπισής του.

«Με την ευκαιρία μάλιστα της τρέχουσας προσπάθειας της Πολιτείας για εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης Κατά του Καρκίνου, έχουμε δηλώσει προς την Πολιτεία και τον Υπουργό Υγείας , τις προτάσεις μας και την ανάγκη , για ενεργό συμμετοχή της Εταιρείας μας στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου, ειδικά για τις δράσεις που αφορούν το παιδί και τον Έφηβο με καρκίνο», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΕΕΠΑΟ στην ανακοίνωσή τους, και προσθέτουν ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας, όπως ήδη έχει γίνει για την πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύοντας στη βέλτιστη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των παιδιών και εφήβων μας, που πάσχουν ή νόσησαν από καρκίνο και των οικογενειών τους.

Οι παιδίατροι-αιματολόγοι-ογκολόγοι ζητούν τη στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων, Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζομένων Τμημάτων με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, όπως λένε, η επάρκεια φαρμάκων, η λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και η υλικοτεχνική υποδομή αποτελεί μείζονα προϋπόθεση.

«Καθώς όμως οι πόροι, υλικοί και ανθρώπινοι, της πολιτείας είναι πεπερασμένοι, ο καθένας μπορεί να στηρίξει παντοιοτρόπως τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, που είναι καθημερινοί αρωγοί στο κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό μας έργο καθώς και με το να γίνει εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης μυελού των οστών», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.