Την κατάσταση των χειρουργείων ανά δημόσιο νοσοκομείο περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με ανακοίνωσή της.

Όπως φαίνεται από την έρευνα της Ομοσπονδίας, σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα από το συνολικό αριθμό χειρουργικών αιθουσών λειτουργούν οι μισές ή και λιγότερες, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τις μεγάλες αναμονές που καταγράφονται για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Την…τακτοποίηση των περιστατικών για χειρουργείο επιχειρεί το Υπουργείο Υγείας με την ενιαία λίστα χειρουργείων που προωθεί. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που στοχεύει στην ταχύτερη απορρόφηση των ασθενών και τη γρήγορη εξυπηρέτησή τους, χωρίς να απαιτείται να αναζητήσουν λύση στον ιδιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση των χειρουργείων σε 25 νοσοκομεία έχει ως εξής:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Λειτουργούν 13-14 αίθουσες στις 17. Οριακή κάλυψη Αναισθησιολόγων, Τραυματιοφορέων και Νοσηλευτικού προσωπικού. Τα χειρουργεία λειτουργούν σε καινούργιο κτήριο.

ΑΤΤΙΚΟΝ: Υπάρχουν 14 αίθουσες χειρουργείου και λειτουργούν οι 7, λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Το κύριο πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι η έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. Γι’ αυτόν τον λόγο από τα 9 ανεπτυγμένα χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 7. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Από τις 13 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 6 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτών και Τραυματιοφορέων. Οι κτιριακές υποδομές είναι σχετικά καινούργιες και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Από τις 11 χειρουργικές αίθουσες είναι ανοικτές οι 7 λόγω έλλειψης κυρίως Νοσηλευτικού Προσωπικού. Το κτίριο ανακαινίζεται από δωρεές.

ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: 3 αίθουσες χειρουργικές υπάρχουν και γίνονται μόνο τα οφθαλμολογικά περιστατικά γιατί δεν υπάρχουν Αναισθησιολόγοι. Είχαν 2 Αναισθησιολόγους και ο ένας έφυγε. Δεν εφημερεύει η χειρουργική κλινική από τον Ιούνιο του 2021. Στην αρχή δεν υπήρχαν χειρουργοί και τώρα υπάρχει έλλειψη Αναισθησιολόγων. Το κτίριο είναι πολύ παλιό αλλά γίνονται οι ανάλογες συντηρήσεις.

ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ»: Είναι ανεπτυγμένες 7 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΟΥ»: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο ζητήθηκε να προσληφθεί προσωπικό Ιατρικό και Νοσηλευτικό γιατί υπάρχει μεγάλη αναμονή στα χειρουργεία. Τα χειρουργικά τραπέζια είναι γύρω στα 8 και λειτουργούν μόνο τα 3. Το κτίριο είναι παμπάλαιο αλλά είναι σε πρόγραμμα ανακαίνισης κυρίως από δωρεές και έχουν ξεκινήσει.

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: Από τις 7 περίπου αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν οι 5 λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν αλλά συντηρούνται.

ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παμπάλαιο και διατηρητέο και γίνονται συντηρήσεις, αλλά υπάρχουν προβλήματα.

ΤΖΑΝΕΙΟ: Υπάρχουν 13 αίθουσες χειρουργείων. Λειτουργούν οι 7 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

ΜΕΤΑΞΑ: Υπάρχουν 6 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 4 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

ΝΙΚΑΙΑ: Περίπου 10 αίθουσες χειρουργικές υπάρχουν από τις οποίες η 1 λειτουργεί για τα επείγοντα περιστατικά. Τα χειρουργεία λειτουργούν αλλά ελλείψεις υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό. Το Νοσοκομείο απαρτίζεται από πέντε κτίρια τα οποία συντηρούνται όσο το δυνατόν.

ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 3 αίθουσες χειρουργείων από τις οποίες λειτουργούν οι 2 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων και Νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παλιό, πετρόχτιστο, γίνονται συντηρήσεις και έχουν γίνει και κάποιες ανακαινίσεις.

ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 5 αίθουσες χειρουργείων από τις οποίες λειτουργούν και οι 5. Όταν υπάρχουν μεγάλες εφημερίες λειτουργούν οι 4 αίθουσες για να μείνει η 5η για τα έκτακτα. Υπάρχει έλλειψη σε Αναισθησιολόγους, Χειρουργούς και σε Νοσηλευτικό προσωπικό λόγω μετακινήσεων και συνταξιοδότησης. Το 40% είναι επικουρικό προσωπικό. Είναι παλαιό το κτίριο του Νοσοκομείου και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Τώρα τελευταία με προγράμματα ΕΣΠΑ ξεκίνησαν κάποιες επισκευές.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Στο Νοσοκομείο λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες στις 5 ανεπτυγμένες λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Από τους 6 Αναισθησιολόγους που υπάρχουν στο Νοσοκομείο ο ένας μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Παμμακάριστο. Κτιριακά δεν υπάρχουν προβλήματα, έχουν γίνει ανακαινίσεις.

ΣΩΤΗΡΙΑ: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες. Λειτουργούν οι 4. Μία κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των ειδικοτήτων.

Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχουν 20 αίθουσες χειρουργείων οι οποίες λειτουργούν αλλά υπάρχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργούν υποστελεχωμένες.

ΝΙΜΙΤΣ: Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν. Δεν υπάρχουν ελλείψεις. Μέχρι πέρυσι υπήρχαν περισσότερα προβλήματα αλλά φέτος είναι καλύτερα. Τα κτίρια είναι παλιά αλλά συντηρούνται.

ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ: 10 χειρουργικές αίθουσες υπάρχουν και λειτουργούν κανονικά. Συνταξιοδοτούνται δύο Αναισθησιολόγοι και περιμένουν αντικαταστάτες. Το κτίριο είναι παλιό αλλά συντηρείται. Έχει ενταχθεί το Νοσοκομείο σε πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη.

ΛΑΙΚΟ: Το πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι μόνο το Νοσηλευτικό προσωπικό. Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά υπάρχουν λίστες αναμονής όμως.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ: Όλες οι αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχουν ελλείψεις όσων αφορά τα χειρουργεία από ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό. Το κτίριο είναι καινούργιο και δεν έχουν προβλήματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ: Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά αλλά ελλείψεις υπάρχουν μεγάλες όσων αφορά Νοσηλευτικό, Ιατρικό και Τεχνολόγους.

ΓΟΝΚ: Υπάρχουν περίπου 6 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν κανονικά. Ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν γενικά. Το Νοσοκομείο είναι 15ετίας και είναι σε καλή κατάσταση δεν υπάρχουν κτιριακά προβλήματα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ: Υπάρχει 1 ανεπτυγμένη αίθουσα χειρουργείου που λειτουργεί. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΚΑΒ: Μάχες ζωής στα ασθενοφόρα – Το δύσκολο έργο που έχουν οι διασώστες

Joao Breda: Διστακτικότητα και παραπληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό – Η πολιτική του ΠΟΥ και η περίπτωση της Ελλάδας