Σε έξαρση είναι λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά και του γαστρεντερικού, όπως δείχνουν τα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ. Εκτός από την Covid-19 και τις πιο πρόσφατες παραλλαγές (Eris, Pirola) που απασχολούν έντονα για τη δυναμική μετάδοσής τους, οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι και με άλλα παθογόνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιτήρησης λοιμώξεων από επτά ιδιωτικά νοσοκομεία που συλλέγουν σε εθελοντική βάση δεδομένα και συμπεριλαμβάνονται στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, από 139 δείγματα που εξετάστηκαν την τελευταία εβδομάδα για αδενοϊό και ρινοϊό/εντεροϊό, το (36%) ήταν υετικά για ρινοϊό/εντεροϊό και μικρό ποσοστό (3%) ήταν θετικά για αδενοϊό. Επίσης, από 139 δείγματα που εξετάστηκαν για ιούς γρίπης και ιό RSV, δύο (1%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης, ενώ όλα ήταν αρνητικά για RSV.

Τα παραπάνω είναι παθογόνα που προκαλούν κοινό κρυολόγημα και συναντώνται συχνά σε παιδιά και βρέφη. Ο ρινοϊός είναι μια κοινή αιτία κρυολογήματος και μεταδίδεται συνήθως με δύο τρόπους: μέσω της εισπνοής ή της κατάποσης σταγονιδίων στον αέρα ή της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Οι εντεροϊοί προσβάλλουν σε μεγάλο βαθμό μικρά παιδιά. Προκαλούν μία ποικιλία συμπτωμάτων, όπως φαρυγγίτιδα, επιπεφυκίτιδα, λαρυγγίτιδα, κοιλιακούς πόνους, διάρροια, πλευροδυνία, μυαλγίες και εξανθήματα.

Όσο για τους αδενοϊούς, είναι μια μεγάλη ομάδα ιών που μπορούν να μολύνουν ένα ευρύ φάσμα ζώων καθώς και τους ανθρώπους. Οι αδενοϊοί χωρίζονται σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά είδη στα οποία παρουσιάζονται συχνά γενετικές παραλλαγές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με πολλούς άλλους ιούς. Οι αδενοϊοί προκαλούν τις περισσότερες φορές ήπιες λοιμώξεις στον άνθρωπο. Ορισμένα είδη προκαλούν λοιμώξεις αναπνευστικού, άλλα είδη προκαλούν επιπεφυκίτιδα και μια τρίτη ομάδα προκαλεί γαστρεντερίτιδα.

Στο μεταξύ, περαιτέρω αύξηση παρουσίασε η θετικότητα της Covid-19 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι επίσης αυξημένες (κατά 30% σε σχέση με το νέο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες). Κυρίαρχη παραλλαγή παραμένει η «Eris» αντιπροσωπεύοντας το 32% των κρουσμάτων, ενώ σε σχέση με την «Pirola», τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας παραμένουν πέντε.