Κέντρο Υποστηρικτικής Φροντίδας για τους ογκολογικούς ασθενείς αποκτά πλέον η βόρεια Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ), το Κέντρο, μοναδικό και πρωτοποριακό στο ιδιαίτερο πεδίο της ογκολογίας, θα στεγάζεται με τους Ξενώνες φιλοξενίας καρκινοπαθών και το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στο κτηριακό συγκρότημα της ΕΑΕ.

«Ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ή έχουν επιβιώσει από τη νόσο, αλλά παρουσιάζουν προβλήματα, όπως πόνου, κινητικότητας, κούρασης, κατάθλιψης κ.λ.π. θα μπορούν να αναζητήσουν και να λάβουν την κατάλληλη συμβουλή και παρέμβαση για τα προβλήματά τους με ιατρείο πόνου, με κινησιοθεραπεία, με χορό , γυμναστική και χρήση πισίνας, βελονισμό, μουσικοθεραπεία, αρωματοθεραπεία κ.λ.π. όπως συμβαίνει σε όλα τα υγειονομικά προηγμένα κράτη» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕ, χειρουργός -ογκολόγος, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 14 Ιουνίου, με σκοπό την παρουσίαση όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται από την ΕΑΕ στους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και όλων των χορηγιών που προσφέρθηκαν, καθώς συμπυκνώνουν με τον πιο λιτό τρόπο την έμπρακτη διάθεση για προσφορά.

Παράλληλα, η Αντικαρκινική Εταιρία βρίσκεται πολύ κοντά στη δημιουργία Ξενώνα ασθενών τελικού σταδίου «όπου οι συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα να θεραπευτούν, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τέλη της ζωής «ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά». Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας το θέαμα των διακομιζόμενων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ασθενών γιατί κανένας δεν μπορεί να τους προσφέρει την ανάλογη φροντίδα, αφού τα νοσοκομεία είναι χώροι για θεραπεία» τόνισε ο κ. Φιλόπουλος.

Πλήθος Θεσσαλονικέων, με επικεφαλής την πολιτική ηγεσία της περιοχής έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, όπως επίσης και η μεγάλη ευεργέτιδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κυρία Μαριάννα Λάτση συνοδευόμενη από την κόρη της, κυρία Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση και τον σύζυγο της, κ. Βύρωνα Βασιλειάδη.

«Είναι σημαντικό στις ημέρες μας τα φιλάνθρωπα αισθήματα να εκφράζονται με έργα ουσίας και όχι με σποραδικές δημόσιες σχέσεις και εκδηλώσεις. Είναι υποχρέωση της κάθε Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης να αποδεικνύει ότι χρησιμοποιεί με διαφανή και αποδοτικό τρόπο τα χρήματα που της εμπιστεύονται φιλάνθρωποι συμπολίτες και να δίνει εγγυημένο από εξωτερικούς ελεγκτές απολογισμό για όσα μ΄ αυτά πραγματοποιεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕ. Εξήρε επίσης τη βοήθεια που προσέφεραν η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά και το Υπουργείο Υγείας στην ολοκλήρωση και οργανωμένη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας.

Για τη διοίκηση της ΕΑΕ αποτελεί πολύ σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση, «η αμεσότητα και η προθυμία με την οποία η μεγάλη ευεργέτιδα κυρία Μαριάννα Λάτση συνέτρεξε στη δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας που δικαιωματικά φέρει το όνομα του αείμνηστου συζύγου της, Νίκου Κούρκουλου και έτσι η Θεσσαλονίκη κατάφερε να αποκτήσει το δεύτερο αυτοδύναμο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, το ίδιο αξιόπιστο και ίσως λίγο καλύτερο απ’ αυτό της Αθήνας, που έχει θεωρηθεί το στολίδι του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σημειωτέον, ότι ο θεμέλιος λίθος για το συγκρότημα της Πυλαίας Θεσσαλονίκης μπήκε το 1995 και ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, παραδίδοντας στη βόρεια Ελλάδα ένα  σύγχρονο κέντρο, αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σημαντική ήταν καθόλο το διάστημα αυτό η συμβολή του Αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης  Θεαγένειο. Μάλιστα προς ένδειξη τιμής για τη συνεισφορά του αποφασίστηκε να παραχωρηθεί στη διοίκηση του νοσοκομείου η λειτουργία και η διαχείριση των Ξενώνων Φιλοξενίας για τους καρκινοπαθεις.