Περισσότερες από τις μισές γυναίκες γιατρούς που ασκούν κάποια χειρουργική ειδικότητα, έχουν βιώσει σεξιστική συμπεριφορά και διακρίσεις σε βάρος τους στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ορθοπεδική είναι η χειρότερη από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες για μια γυναίκα.

Παρότι οι γυναίκες σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν πια πάνω από το 50% των φοιτητών στις ιατρικές σχολές, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτές επιλέγει τελικά κάποια χειρουργική ειδικότητα, καθώς τα χειρουργεία συνεχίζουν να θεωρούνται περιβάλλον που κυριαρχείται από άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Maria Irene Bellini του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου και τη συμμετοχή του Δρ. Βασίλη Παπαλόη από το τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial, πραγματοποίησαν εμπιστευτική δειγματοληπτική έρευνα σε γυναίκες γιατρούς με χειρουργική ειδικότητα.

Από τις απαντήσεις των γυναικών προέκυψε ότι, οι γυναίκες γιατροί αποφεύγουν τις χειρουργικές ειδικότητες για διάφορες αιτίες, όπως η δυσκολία να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική/οικογενειακή ζωή και την εργασία τους, η αδυναμία να ελέγξουν τα ωράρια εργασίας, τα ιατρικά στερεότυπα σε βάρος του γυναικείου φύλου κ.ά.

Το 88% συμφώνησαν ότι η χειρουργική παραμένει ανδροκρατούμενη, ενώ σχεδόν το 60% ανέφεραν ότι οι ίδιες βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες σε περιστατικά επαγγελματικών διακρίσεων σε βάρος τους.

Η Ορθοπεδική συγκέντρωσε -με διαφορά- το μεγαλύτερο ποσοστό (53%) ως η πιο σεξιστική χειρουργική ειδικότητα, ακολουθούμενη από την Καρδιοθωρακική χειρουργική (16%) και τη Γενική χειρουργική (13%).

Τέλος, πολλές απάντησαν ότι φταίνε και οι ασθενείς που συχνά έχουν τη δική τους προκατάληψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν χειρουργοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ