Ένα ακόμη «βήμα» κατάφερε να διανύσει η μικρή Αλεξία στη μαραθώνια «διαδρομή» για τη σωτηρία της. Μια διαδρομή που ξεκίνησε, χωρίς τη θέλησή της, ανήμερα το Πάσχα, όταν τραυματίστηκε στο κεφάλι από αδέσποτη σφαίρα, στην αυλή του σπιτιού της, στις Θεσπιές Βοιωτίας.

Η 8χρονη έπειτα από έναν μήνα νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στην οποία εισήχθη το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, χθες το μεσημέρι ολοκλήρωσε ένα δύσκολο τμήμα αυτής της πορείας. Πλέον νοσηλεύεται σε δωμάτιο στο χειρουργικό τμήμα του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με τους νευροχειρουργούς να παρακολουθούν με την απαιτούμενη υπομονή και προσοχή την εξέλιξη της υγείας της.

Η Αλεξία παρέμεινε επί μακρόν διασωληνωμένη και σε βαθιά καταστολή μέσα στη ΜΕΘ μετά την αφαίρεση της σφαίρας. Στα μέσα Μαΐου οι γιατροί προχώρησαν στην αποσωλήνωσή της, ωστόσο μέσα σε λίγες ημέρες αναγκάστηκαν να τη διασωληνώσουν και πάλι καθώς η αναπνοή της ήταν εργώδης και δεν μπόρεσε να διατηρήσει την αναπνευστική της λειτουργία χωρίς υποστήριξη.

Πάντως, η αποσωλήνωση και το «ξύπνημα» από την καταστολή επέτρεψαν στους γιατρούς να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της νευρολογικής κατάστασης της 8χρονης. Διαπίστωσαν πως υπήρχαν κάποιες καταρχάς θετικές νευρολογικές ενδείξεις, όπως π.χ. ότι το κορίτσι έχει ανοιχτά τα μάτια, κινεί τα άκρα ομότιμα κατόπιν ερεθίσματος και προφέρει κάποιους ήχους.

Χθες η Αλεξία έχοντας πια αυτόνομη αναπνευστική λειτουργία ολοκλήρωσε το τμήμα της διαδρομής μέσα στην Εντατική. Κατά τη νοσηλεία της την είχαν επισκεφθεί η κυρία Μαριάννα Βαρδιονογιάννη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος -οι οποίοι μάλιστα προσευχήθηκαν για τη μικρή Αλεξία- και είχαν εκφράσει τη συμπαράσταση τους στην οικογένειά της.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας η Αλεξία μεταφέρθηκε σε θάλαμο της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου, με τους γονείς της πάντοτε στο πλευρό της. Η κατάστασή της σαφώς είναι καλύτερη εφόσον κρίθηκε ότι μπορεί να βγει από την Εντατική, ωστόσο οι γιατροί παραμένουν συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για την νευρολογική της εικόνα. Συγκεκριμένα, μιλούν για βαριά νευρολογική συνδρομή, καθώς η 8χρονη δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και συνιστούν υπομονή στην οικογένεια γιατί ο χρόνος αποθεραπείας αναμένεται να είναι μακρύς.