«Νιώσε περήφανος για το Σώμα σου!.. Νιώσε περήφανος για το Στόμα σου! Δώσε αφορμές στον εαυτό σου να χαμογελά!» είναι το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας 2022, η οποία εορτάζεται την Κυριακή 20 Μαρτίου.

Το μήνυμα αυτό, είναι σήμερα επίκαιρο παρά ποτέ, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με την υγειονομική κρίση σε εξέλιξη και τις αρνητικές συνέπειές της έντονα αποτυπωμένες στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Αθανάσιος Υφαντής «η σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, έγκειται στο γεγονός ότι δίνεται μια ακόμη ευκαιρία να αναδειχθεί η καθοριστική σημασία της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι πολλές ασθένειες συνδέονται αποδεδειγμένα με στοματικές νόσους ή κακή στοματική υγιεινή. Το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του, πολλές δε, από τις νόσους του στόματος μπορούν να προληφθούν. Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί αναγκαιότητα η συνεργασία της Πολιτείας με την οδοντιατρική κοινότητα. Η οδοντιατρική πρέπει να λάβει τη θέση που της αναλογεί στο σύστημα υγείας και να ενταχθεί στην κοινωνική ασφάλιση ώστε να έχει πρόσβαση σ’ αυτή το σύνολο των πολιτών. Οι οδοντίατροι είμαστε παρόντες, διατηρήσαμε ανοιχτά τα οδοντιατρεία μας ακόμη και στη πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας, συμβάλλαμε στην αποσυμφόρηση του δημοσίου συστήματος υγείας και στην προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής εξέδωσε τις παρακάτω γενικές οδηγίες:

Προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας:

  • ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • αποφεύγοντας το κάπνισμα
  • αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Υιοθετούμε συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής:

  • βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, με απλή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και φθοριούχα οδοντόπαστα
  • ξεπλένουμε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μετά τα γεύματα και τα σνακς, εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών
  • καθαρίζουμε τα μεσοδόντια με τη χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων καθαριστικών μέσων για επιπλέον όφελος
  • φορώντας προστατευτικό νάρθηκα όταν ασχολούμαστε με αθλήματα επαφής
  • μη αμελώντας να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό.