Αισιόδοξος για τη μετάλλαξη Όμικρον εμφανίστηκε ο ιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, που εκτιμά ότι τα εμβόλια θα συνεχίζουν να προστατεύουν τους πολίτες από τη σοβαρή νόσηση.

«Η παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις, αλλά τα εμβολιασμένα άτομα πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένα από σοβαρή νόσηση» είπε στο πρακτορείο Dow Jones.

«Μην πανικοβάλλεστε» είπε ο Σαχίν. «Το πλάνο παραμένει το ίδιο: επιταχύνεται τη χορήγηση μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης».

Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της BioNTech που από κοινού με τη Pfizer δημιούργησαν το εμβόλιο, προστέθηκαν στις εκτιμήσεις που έχουν διατυπώσει οι παραγωγοί εμβολίων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στη νέα μετάλλαξη. Οι θέσεις τους, που κατά καιρούς είναι αντιφατικές, τροφοδοτούν την αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν στην Όμικρον.

Νωρίτερα, στελέχη της Moderna είχαν δηλώσει ότι οι πολλές μεταλλάξεις που συγκεντρώνει η παραλλαγή της Όμικρον υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν νέα εμβόλια, προκαλώντας πτώση στις χρηματαγορές. Την ίδια ώρα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που ανέπτυξε το εμβόλιο με την AstraZeneca, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα παρέχουν προστασία έναντι του

Ωστόσο, οι επιστήμονες αναμένουν τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές έρευνες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και θα δώσουν τα δεδομένα που χρειάζονται για τη νέα μετάλλαξη.

 

Ειδήσεις σήμερα:

 

Αποτελεσματικό σε κάθε μετάλλαξη του κορωνοϊού το αντιικό χάπι, λέει η Merck

Συνταγματικά θεμιτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 λέει ο Μανιτάκης

Αυξήθηκε κατά 80% το ιικό φορτίο στα λύματα της Πάτρας – Σταθερή εικόνα στην Αττική, οριακή αύξηση στη Θεσσαλονίκη