Συνεχίζεται η λειτουργία των σχολείων σε όλη την Ελλάδα, παρά την έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται και στη χώρα μας. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μόνο 15 τμήματα σε σύνολο 80.000 βρίσκονται σε αναστολή, δηλαδή ποσοστό μόλις 0,01%, δείχνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ότι τα σχολεία είναι ανοιχτά και ασφαλή λόγω των πολλών τεστ που γίνονται και της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Γονείς και συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί περιγράφουν όμως ότι πρόκειται για «μαγική εικόνα», αφού  παραμένουν κλειστά ελάχιστα τμήματα λόγω της πρόβλεψης να μην κλείνουν και να εξακολουθεί να γίνεται δια ζώσης διδασκαλία, εάν το ποσοστό των θετικών διαγνώσεων δεν φθάνει το 50% +1 των μαθητών κάθε τμήματος και όχι γιατί δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα.

Πόσα παιδιά νοσούν

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι, με βάση τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό έχει μειωθεί από 29% στο 24%, σε σχέση με τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων, ωστόσο, με δεδομένη την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, είναι προφανές ότι σε απόλυτους αριθμούς και τα κρούσματα στα παιδιά είναι αυξημένα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέχρι την Πέμπτη στις ηλικίες 0-17 είχαμε συνολικά 137.000 κρούσματα, ήτοι ποσοστό επί του συνόλου 16% (από 15% που ήταν την 1η του μήνα).

5282004
5369280
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλή Ζαούτη και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή, το μοντέλο λειτουργίας των σχολείων απέδωσε με το εξής σκεπτικό: «Η διασπορά του ιού στα σχολεία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, λόγω του ότι γίνεται υψηλό testing στους μαθητές, αλλά και λόγω του ότι υπάρχει βαθιά ενσυναίσθηση από την πλευρά των οικογενειών για την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας».

Ενδεικτικό της σημασίας των self test που διενεργούνται στους μαθητές (και προσκομίζονται στα σχολεία δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή) είναι ότι τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά το άνοιγμα των σχολείων, λόγω των τεστ που γίνονται, αλλά τις επόμενες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και μειώθηκαν ελαφρά. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική διασπορά και με βάση τα στοιχεία, η εκπαίδευση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης.

5282002

Τι γίνεται αν υπάρχει κρούσμα

Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, αν υπάρχει κρούσμα σε τάξη οι στενές επαφές κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, εντοπίζοντας έτσι και ασυμπτωματικούς φορείς. Όλος ο μαθητικός πληθυσμός κάνει τεστ, είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα που κάνει γενικώς τεστ πλην των εμβολιασμένων, επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί

Επιπλέον, πάνω από το 83% των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει εμβολιαστεί, πάνω από το 93% των καθηγητών στα ΑΕΙ και πάνω από 81% οι φοιτητές, με δύο δόσεις, ενώ και στο υπουργείο Παιδείας σχεδόν το 90% του διοικητικού προσωπικού είναι εμβολιασμένοι.

Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων, καθώς αυτά παρακολουθούν την πανδημία και δεν την οδηγούν, όπως έχει τονίσει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ότι παρατηρούνται περισσότερα κρούσματα σε σχολεία με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των γονέων.

5282005

«Όσο υψηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη των γονέων, τόσο χαμηλότερα τα κρούσματα στο σχολείο», επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου, η οποία επικαλείται στοιχεία ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει ευχάριστη άνοδος των εμβολιασμών στα παιδιά που είναι εμβολιασμένα στο 42% με μια δόση, στο Λύκειο και στο 26% στο Γυμνάσιο.
Ανησυχία εκπαιδευτικών

Την ανησυχία τους εκφράζουν, από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών. Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, στη 1:30 μ.μ. στην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων, ζητώντας μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και κάνοντας λόγο για αύξηση των κρουσμάτων, καθώς στα σχολεία της Κέρκυρας από 1η έως τις 12 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν πάνω από 80 κρούσματα, μόνο στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας και όμως ούτε ένα τμήμα έχει κλείσει.

5282001

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ζητεί να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως άμεση παρέμβαση κλιμακίων του ΕΟΔΥ στα σχολεία για ιχνηλάτηση και τεστ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τι γίνεται με τις απουσίες των παιδιών αρνητών που δεν πάνε σχολείο

Από την άλλη, υπάρχουν, έστω και μεμονωμένα, περιστατικά οικογενειών αρνητών που κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν από απουσίες στην ίδια τάξη καθώς αυτές προσμετρώνται κανονικά. Περισσότερα από 200 παιδιά σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν πηγαίνουν σχολείο, εκ των οποίων τα μσιά στην Αττική και τα υπόλοιπα σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία. Εισαγγελική παρέμβαση έχει γίνει σε περιπτώσεις Σερρών και Ρόδου για μαθητές που δεν πάνε στο σχολείο.

5369275

Στη χώρα μας η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι και το γυμνάσιο. Στις περιπτώσεις που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο ακολουθείται η εξής διαδικασία: ο διευθυντής σε πρώτο στάδιο καλεί τους γονείς και συζητά το θέμα και αν συνεχιστεί η παρατεταμένη απουσία επιλαμβάνεται η εισαγγελία με κλιμάκια κοινωνικών λειτουργών που πηγαίνουν στο σπίτι και ασκείται έρευνα για την επιμέλεια του παιδιού.