Ουκ ολίγες αναφορές υπάρχουν στο ακανθώδες ζήτημα του clawback το οποίο καλούνται να καταβάλλουν οι εταιρείες στο κράτος ως μια μορφή έμμεσης φορολόγησης και το οποίο, όπως εταιρείες υποστηρίζουν, ως ποσοστό επί της συνολικής δαπάνης δείχνει να είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Οι παρεχόμενες από ιδιώτες υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και λειτουργικά στοιχεία των νοσοκομείων, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας.

Οι παρεμβάσεις αναμένεται να πάρουν μορφή νομοσχεδίου έως το τέλος του έτους, ενώ θα προηγηθεί νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, για το οποίο είναι ήδη έτοιμο το σχετικό προσχέδιο.

Ο Θάνος Πλεύρης καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό, μειώνοντας τις επιστροφές, χωρίς όμως να κληθεί η Πολιτεία να πληρώσει τη διαφορά.

Με το άρθρο δύο της νέας τροπολογίας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα Κυψέλη για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία και άλλες διατάξεις»,  παρατείνεται και για το έτος 2025 ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης υπηρεσιών υγείας (clawback) και επανακαθορίζεται για το χρονικό διάστημα 2022-2025 η εφαρμογή του ανωτέρω μηχανισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη,σύμφωνα με το taxheaven.

Ειδικότερα, καθορίζεται, για καθένα από τα ανωτέρω έτη, δεσμευτικό όριο μείωσης του ποσού που εισπράττεται στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, σε σχέση με το συνολικό ύψος του clawback του έτους αναφοράς (2020). Σε περίπτωση που το ποσό του clawback εκάστου έτους είναι:

– μεγαλύτερο του ύψους του clawback του έτους 2020, τότε το ανώτατο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης αυξάνεται κατά το ποσό που προσδιορίζεται για κάθε έτος (50 εκ. ευρώ για το 2022, 150 εκ. ευρώ για το 2023, 300 εκ. ευρώ για το 2024, 400 εκ. ευρώ για το 2025) και η επιπρόσθετη δαπάνη που προκαλείται σε βάρος των προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων φορέων υγείας καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό,

– μικρότερο του ύψους του clawback του έτους 2020, τότε το ανώτατο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης αυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στον στόχο μείωσης (50 εκ. ευρώ για το 2022, 150 εκ. ευρώ για το 2023, 300 εκ. ευρώ για το 2024, 400 εκ. ευρώ για το 2025) και την πραγματική μείωση του clawback εκάστου έτους και η επιπρόσθετη δαπάνη που προκαλείται σε βάρος των προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων φορέων υγείας καλύπτεται επίσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την προτεινόμενη διάταξη προωθείται η παράταση και στο έτος 2025 του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) στη φαρμακευτική δαπάνη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου (ΓΝ) Παπαγεωργίου και στη δαπάνη υπηρεσιών υγείας του Ε.Ο.ΠΎ.Υ. με στόχο τη συγκράτηση του ύψους των εν λόγω δαπανών με σκοπό την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της γενικής κυβέρνησης, καθώς και τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Παράλληλα, ως αντιστάθμισμα για τις αρνητικές συνέπειες του εν λόγω μηχανισμού στην αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέπεται ο επανασχεδιασμός της εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) στη φαρμακευτική δαπάνη προς την κατεύθυνση της συσχέτισης του ύψους του επιβαλλόμενου clawback με τα δεσμευτικά όρια της φαρμακευτικής δαπάνης για τα έτη 2022-2025.

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Κινητοποιήσεις από εργαστηριακούς γιατρούς για το clawback

Την ίδια ώρα, σε αναβρασμό βρίσκεται ο χώρος της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα πολυιατρεία αλλά και τους κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς να διαμαρτύρονται μέσω των εκπροσώπων τους ( Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ) στον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για το ύψος των ποσών που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ ως clawback και να ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι για τον περασμένο Ιούνιο το ποσοστό του clawback που καλούνται να επιστρέψουν τα διαγνωστικά κέντρα είναι περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις μικροβιολογικές για τον Ιούνιο ήταν 20.432.500 ευρώ και συνολικά υποβλήθηκαν παραστατικά από τα διαγνωστικά προς τον Οργανισμό ύψους 33.754.210 ευρώ.

Η επίπτωση της επιδημίας στο clawback

Η φορολογική «θηλιά», όπως χαρακτηρίζουν το clawback την τελευταία δεκαετία που έχει τεθεί σε εφαρμογή εκπρόσωποι του συγκεκριμένου χώρου, φαίνεται πως «σφίγγει» περισσότερο πλέον για τις διαγνωστικές δομές λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και των νέων δεδομένων που δημιούργησε. Οι δημόσιες δομές αποκλείστηκαν για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δίνοντας προτεραιότητα στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και οι ανάγκες των πολιτών καλύφθηκαν κυρίως στο πλαίσιο των ιδιωτικών δομών, με την ανάλογη δαπάνη να βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

Το υπέρογκο, όπως χαρακτηρίζεται από τον κλάδο, ποσό του clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιώτες φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με τους εκπροσώπους των φορέων να υπογραμμίζουν ότι «το μέτρο απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων και πολυιατρείων, σε μία κρίσιμη περίοδο που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των δομών της ΠΦΥ καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία».

Από τους εκπροσώπους των διαγνωστικών ζητήθηκε αναστολή της είσπραξης του clawback, αίτημα χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι το clawback του περασμένου Ιουνίου αν αθροιστεί με το ποσό του clawback για το διάστημα 2013-2019, το αναμενόμενο clawback του 2020 και εφόσον συνυπολογιστεί η παρακράτηση φόρου, προκύπτει ότι παρακρατείται πάνω από το 60% της μηνιαίας υποβολής ποσών στον ΕΟΠΥΥ, καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις.

Το ΔΣ του ΙΣΑ ζητεί να καταργηθεί «το άδικο και απαράδεκτο αυτό μέτρο που απειλεί τη βιωσιμότητα των Φορέων της Π.Φ.Υ που αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας ειδικά αυτή την περίοδο που δίνεται η μάχη ενάντια στην πανδημία». Ενώ και οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και πολυιατρείων και των εργαστηριακών γιατρών βρίσκονται σε απόλυτη κλαδική σύμπνοια για κινητοποιήσεις, εφόσον δεν βρεθεί σημείο επικοινωνίας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Eιδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Το 33% των κρουσμάτων αφορά σε ανηλίκους – Τι περιμένουν οι ειδικοί

Self test: Από σήμερα η διάθεσή τους για τους μαθητές από τα φαρμακεία

Κορωνοϊός – Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη: Σήμερα αποφασίζουν οι ειδικοί – «Καμπανάκι» από Θωμαΐδη