Την αγωνία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο φθινόπωρο αποτύπωσαν τα λόγια των εκπροσώπων της κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Υγείας. Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης κατέστησαν σαφές το γεγονός ότι ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος τόσο σε επίπεδο διασποράς όσο και πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και πως, στο σημείο που βρισκόμαστε, η ενίσχυση του τείχους ανοσίας μέσω του εμβολιασμού δεν μπορεί να περιμένει λεπτό παραπάνω.

Με το επιδημιολογικό φορτίο να αυξάνεται σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες και τη διασπορά να σταθεροποιείται πλέον σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, οι προβλέψεις των ειδικών για τις επόμενες δύο εβδομάδες, όταν και θα ολοκληρωθεί η επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων του καλοκαιριού, κάνουν λόγο για μεταφορά του ιικού φορτίου από τα νησιά προς την ενδοχώρα και περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού εκεί.

Η συμπεριφορά των νέων θα καθορίσει την πίεση στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, το τελευταίο 15ήμερο έχει συντελεστεί μείωση των κρουσμάτων σε ανθρώπους κάτω των 39 ετών και ταυτόχρονα αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα την αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 30 έτη. Ενδεικτικό είναι ότι από την πρώτη ημέρα του Αυγούστου μέχρι και χθες καταγράφηκαν περίπου 6.000 κρούσματα σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, ποσοστό που ανέρχεται σε 8,3%, δηλαδή υπερδιπλάσιο από το 3,9% στα αντίστοιχα κρούσματα του Ιουλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες εκτιμούν πως είναι ορατός ο κίνδυνος μεταφοράς του ιικού φορτίου στην ηπειρωτική χώρα κατά την επιστροφή των νέων από τις διακοπές τους και εξάπλωσης του κορωνοϊού στους μεγαλύτερους. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυναν έκκληση για τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ πριν την επάνοδο στα αστικά κέντρα, προσοχή στις επαφές με το οικογενειακό, εργασιακό και φιλικό περιβάλλον για τουλάχιστον 7-10 ημέρες και πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση του επιδημιολογικού φορτίου στις μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών.

Ήδη, άλλωστε, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 25% μέσα σε δύο εβδομάδες, με σχεδόν το 1/2 των 2.500 περίπου νοσηλευομένων να είναι άτομα άνω των 65 ετών (45%). Κατ’ επέκταση, αυτό θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις διασωληνώσεις, με τα προγνωστικά μοντέλα να κάνουν λόγο για αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων από την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι ΜΕΘ έχουν επιβαρυνθεί κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, ενώ κατά 54% έχουν αυξηθεί οι θάνατοι λόγω της λοίμωξης COVID-19.

Το ισχυρότερο όπλο απέναντι σε περαιτέρω επιδείνωση αυτής της κατάστασης είναι ο εμβολιασμός, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από την αρχή του έτους μέχρι την περασμένη εβδομάδα, μόλις το 5,2% των κρουσμάτων και το 3,4% των θανάτων ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Μόλις ενάμιση μήνα πριν την αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της παραμονής σε εσωτερικούς χώρους, λοιπόν, οι ειδικοί καλούν και πάλι όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν προκειμένου να προφυλάξουν τους εαυτούς τους και τους οικείους τους.

«Με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου. Πράγματι, η εν λόγω παραλλαγή επικρατεί πλέον στη χώρα μας σε ποσοστό που ξεπερνά το 96%, σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού σε 2.044 δείγματα της περιόδου 19 Ιουλίου έως 16 Αυγούστου. Σε Β. Αιγαίο, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, μάλιστα, η επικράτηση του στελέχους «Δέλτα» φτάνει το 100%.

Σε υψηλά αλλά σταθερά επίπεδα η επιδημία – Πρώτη φορά με κρούσματα όλα τα νησιά

Σημάδια σχετικής σταθερότητας καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στα στοιχεία από τα νοσοκομεία. Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο διασωληνωμένοι βρίσκονται 336 ασθενείς, μόλις τέσσερις παραπάνω από χθες, ενώ 265 είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (έναντι 259 χθες). Αντίθετα, πτώση καταγράφηκε στις απώλειες συμπολιτών μας, οι οποίες ανήλθαν σε 28, δηλαδή 14 λιγότερες σε σχέση με το περασμένο 24ωρο.

Σε επίπεδο διασποράς, οι 103.260 διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ανέδειξαν 3.538 νέα κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Από αυτά, τα 843 εντοπίστηκαν στην Αττική, 365 στη Θεσσαλονίκη, 154 στην Αχαΐα, 109 στη Μεσσηνία και 106 στο Ηράκλειο Κρήτης. Επιπλέον, σε αρκετά υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η επιδημία σε Λάρισα (90), Ηλεία (88), Καβάλα (76), Έβρο (72), Αιτωλοακαρνανία (67) και Κοζάνη (62).

Σημειώνεται, τέλος, ότι στον επιδημιολογικό πίνακα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται σήμερα για πρώτη φορά όλες ανεξαιρέτως οι νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας και από αυτές ξεχωρίζουν η Ρόδος με 99 νέες λοιμώξεις, η Κέρκυρα με 52, η Λέσβος με 32, η Νάξος με 31, η Λευκάδα με 22, η Σαντορίνη με 18, η Χίος με 17, η Κάλυμνος με 14, η Ζάκυνθος με 12, οι Σποράδες με 11 και η Ικαρία με 10 κρούσματα.