Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων από την «ινδική» μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία, προκύπτουν από τα στοιχεία του Ιουνίου που έχει συλλέξει το  Public Health England:  Μεταξύ άλλων, είναι σαφές ότι ο εμβολιασμός με μία δόση δεν προστατεύει τους ανθρώπους άνω των 50 από την νόσηση , ενώ αντίθετα στις ηλικίες κάτω των 50 ετών προκύπτει βαθμός προστασίας περί το 45% , παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη «χτυπά» κυρίως τις μικρότερες ηλικίες.

Το ποσοστό του πληθυσμού της Βρετανίας άνω των 50 ετων , είναι  33.6%, ενώ το ποσοστό εμβολιασμένων, έστω με μία δόση εμβολίου , είναι συνολικά 64% και σε ό,τι αφορά τους άνω των 50, φθάνει το 91,4% , ενώ στους κάτω των 50 ετών, πέφτει στο 50,3%

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 21ης Ιουνίου, στην Βρετανία είχαν καταγραφεί 92.029 κρουσματα παραλλαγης Δέλτα με 117 θανατους , πράγμα που σημαίνει θνητοτητα 0,1%.

Πρώτη παρατήρηση: Μονο το 10,5% των κρουσματων (9671 κρουσματα) ειναι άνω των 50 ετων, τη στιγμη που σε αυτη την ηλικιακη ομαδα ανηκει το  33,6%  του βρετανικού πληθυσμου. Ωστόσο, δεν είναι αληθές ότι  αυτη η υποαντιπροσωπευση ειναι αποτελεσμα του υψηλου ποσοστου εμβολιασμενων (91,4%) σε αυτη την ηλικιακη ομαδα.

Δεύτερη παρατήρηση: Η κατανομη των κρουσματων στους μεγαλύτερους των 50 ετών μεταξύ εμβολιασμένων  και μη ειναι : 90% εμβολιασμενοι και 10% μη εμβολιασμενοι. Εν ολίγοις,  ο  εμβολιασμος «με τουλάχιστον μία δόση»  δεν φαίνεται να περιοριζει την πιθανότητα να νοσήσει καποιο άτομο μεγαλύτερο των 50 ετών.

Αντίθετα, στους κάτω των 50 ετων το ποσοστό των εμβολιασμένων που νόσησαν ειναι σαφώς μικρότερο απο το 50.3% του ποσοστου των εμβολιασμενων στην συγκεκριμένη ομάδα. Επομένως, στους κάτω των 50 ετών , ο εμβολιασμός με «τουλάχιστον μία δόση», προστατεύει απο νόσηση κατα 45%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Εκεί που υπάρχει σαφής διαφορά στους άνω των 50, ειναι στην θνητότητα,

η οποία  στους ανεμβολίαστους φθανει το 3.9% ενώ στους εμβολιασμένους ειναι 0.8% και στους κάτω των 50 ετών οι αριθμοί είναι έτσι και αλλιως πολυ μικροί.

Η παραλλαγή Δελτα στη Μ. Βρετανία εχει εξαπλωθει κυριως στις μικροτερες ηλικιες – κάτω των 50 ετών. Ο εμβολιασμος συνολικά στην Μ. Βρετανία, όπου ακολουθείται η πολιτική της «πρώτης δόσης»  παρέχει μόνον μερική προστασία απο την νόσηση και αυτός ειναι ο λόγος που τα κρούσματα ειναι αυξημένα.

Η χαμηλή συνολική θνητότητα  οφειλεται σε δυο παραγοντες: Ο πρώτος είναι η χαμηλή θνητότητα της παραλλαγής Δελτα στους κατω των 50 ετων, ανεξάρτητα απο τον εμβολιασμο και δεύτερον, η μικρή διείσδυση στα άτομα ανω των 50 ετών, που θεωρούνται πιο ευάλωττα, λόγω και ενδεχόμενων άλλων προβλημάτων υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η  θνητότητα είναι πιθανόν να αυξηθεί,  όχι ομως δραματικά, καθως η μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών άνω των 50 ετών ειναι εμβολιασμενοι και οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών, που ειναι η ομαδα με την μεγαλυτερη θνητότητα (3.9%), αντιπροσωπευουν μόνο το 3% του πληθυσμού

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη στην Πάτρα – Εντοπίστηκε κρούσμα κολομβιανής παραλλαγής

Johnson&Johnson: Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα, λέει η εταιρία

Σαρηγιάννης: Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας