Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, ανέφερε μια διψήφια αύξηση στα νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του νέου κορωνοϊού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την ώρα που οι αξιωματούχοι της αγωνίζονται να αναχαιτίσουν ξέσπασμα του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, αυτό είναι ίσως η πιο τρομακτική περίοδος που περνάει η Νέα Νότια Ουαλία”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Η Νέα Νότια Ουαλία επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο Σίδνεϊ, την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, όπου διαμένει το ένα πέμπτο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, με τους υγειονομικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η μετάδοση θα μπορούσε να γίνεται ακόμη και μέσω της ελάχιστης επαφής με κάποιον που έχει προσβληθεί.

Οι αξιωματούχοι της πολιτείας έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στα αιτήματα για σκληρό λοκντάσουν, αν και η Αυστραλία έχει καλό ιστορικό στην επιτυχή καταστολή προηγούμενων ξεσπασμάτων μέσω γρήγορων λοκντάουν, σκληρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και γρήγορης ιχνηλάτησης επαφών.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει λίγα λιγότερα από 30.400 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 910 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Η Μπερετζικλιάν σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτικό, η κυβέρνησή της είναι “σε αυτό το στάδιο καλά” με το τρέχον επίπεδο περιορισμών.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν ζήτησε από τις αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας να θέσουν την πολιτεία σε λοκντάουν για να “συντρίψουν και να σκοτώσουν” τον ιό, προειδοποιώντας ότι “ήπιοι” περιορισμοί θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια έξαρση των λοιμώξεων. Η Δυτική Αυστραλία έχει κλείσει τα σύνορά της στην Νέα Νότια Ουαλία.

Οι αρχές της τελευταίας έχουν επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στο Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους σε επτά τομείς στο ανατολικό τμήμα του Σίδνεϊ και στο εσωτερικό του δυτικού να εγκαταλείψουν την πόλη και έχουν περιορίσει σε 5 τον αριθμό των ατόμων στις συναθροίσεις στα σπίτια ώστε να ανασχέσει το πρώτο ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού που αντιμετωπίζει σε διάστημα μεγαλύτερου του ενός μήνα.

Η Νέα Νότια Ουαλία έχει απομονωθεί ουσιαστικά από την υπόλοιπη χώρα αφότου ορισμένες πολιτείες, όπως η Δυτική Αυστραλία, έκλεισαν τα σύνορά τους, ενώ άλλες εισήγαγαν αυστηρούς μεθοριακούς κανόνες.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης στην πολιτεία, με τα οποία ο συνολικός αριθμός της πρόσφατης συρροής που εντοπίστηκε ανήλθε σε περισσότερα από 40. Στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνονται 6 κρούσματα τα οποία διαγνώσθηκαν μετά τις 08:00 τοπική ώρα, οπότε λήγει η διορία για την καταμέτρηση των κρουσμάτων του προηγούμενου 24ώρου, και θα περιληφθούν στον αυριανό απολογισμό.

Το κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας εξέδωσε σήμερα έναν περιορισμένο κατάλογο των πολιτικών που επιτρέπεται να παραστούν στο σώμα, μετά τη διάγνωση με νέο κορωνοϊό του πολιτειακού υπουργού Γεωργίας Άνταμ Μάρσαλ και αφότου ο υπουργός Υγείας Μπραντ Χάζαρντ τέθηκε σε απομόνωση καθώς κρίθηκε πιθανή κοντινή επαφή κρούσματος.

Η πολιτεία Βικτόρια, η οποία συνορεύει με την Νέα Νότια Ουαλία, ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα της το οποίο πιθανόν συνδέεται με την εστία στη Νέα Νότια Ουαλία, μετά τη διάγνωση με κορωνοϊό ενός 60χρονου αφότου γύρισε στην Βικτόρια από το Σίδνεϊ. Επίσης ανέφερε άλλο ένα κρούσμα νωρίτερα σήμερα που συνδέεται με υπάρχουσα εστία.

Η πολιτεία Κουίνσλαντ ανακοίνωσε τρία νέα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτά δεν εγκυμονούν υψηλό κίνδυνο για την κοινότητα καθώς βρίσκονταν σε απομόνωση όταν τους μεταδόθηκε ο ιός.

Παράλληλα η γειτονική Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι στην επικράτειά της δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης το προηγούμενο 24ωρο, ενώ χθες αύξησε το επίπεδο συναγερμού στην πρωτεύουσά της Ουέλινγκτον λόγω ανησυχιών έκθεσης, μετά την διάγνωση με κορωνοϊό ενός Αυστραλού τουρίστα κατά την επιστροφή του στο Σίδνεϊ μετά την παραμονή του στην πρωτεύουσά της το σαββατοκύριακο.

Το Ουέλινγκτον τέθηκε στο “επίπεδο 2” συναγερμού, ήτοι σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από αυτό ενός λοκντάουν, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής για προληπτικούς λόγους κατά ενός δυνητικού ξεσπάσματος του ιού.