Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες για την πρόληψη από την εκδήλωση συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 σε άτομα που εκτέθηκαν πρόσφατα στον κορωνοϊό, η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca (AZD7442), σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία.

Η φαρμακευτική εταιρεία έκανε γνωστό πως οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν εμβολιασμένοι ενήλικες ηλικίας άνω των 18 ετών, με επιβεβαιωμένη επαφή με ασθενή Covid τις τελευταίες οκτώ ημέρες.

Το AZD7442 μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικς Covid-19 κατά 33% σε σύγκριση με το placebo, ποσοστό που δεν ήταν στατιστικά σημαντικό, ανέφερε η εταιρεία.

«Ενώ αυτή η δοκιμή δεν κάλυψε τον πρωταρχικό μας στόχο κατά της συμπτωματικής ασθένειας, μας ενθαρρύνει η προστασία που παρείχε στους συμμετέχοντες με αρνητικό PCR», δήλωσε ο Mene Pangalos, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca.

Η AstraZeneca δοκιμάζει επίσης τη θεραπεία σε ασθενείς για την πρόληψη πιο σοβαρής νόσησης, με τα αποτελέσματα να μην έχουν γίνει ακόμα γνωστά.