Μάχη δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να θωρακίσουν τον πληθυσμό από τις μεταλλάξεις κορωνοϊού. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, η αμερικανική Moderna ανακοίνωσε ότι η  τρίτη δόση του εμβολίου θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στέφαν Μπανσέλ, δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι εξετάστηκαν τρία διαφορετικά είδη δόσεων ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι περισσότερο αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Στόχος, σύμφωνο με τον CEO της εταιρείας, να υπάρξει κάλυψη μεγάλης μερίδας πριν από την έλευση του χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, φανερή είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την ταχεία διασπορά των παραλλαγών από Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία.

Όπως επεσήμανε ο Μπανσέλ, είναι πιθανό σε διάστημα από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο, από τότε που κάποιος έλαβε τη δεύτερη δόση, να έχει πέσει από 70% μέχρι 80% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στη μελέτη για την τρίτη δόση, θα χορηγηθούν τρία διαφορετικά είδη της δόσης στους εθελοντές, που αποτελούν ανανεωμένη έκδοση του σκευάσματος Moderna.

Η νέα δόση θα βασίζεται στην πρωτεϊνη-ακίδα του νέου παραλλαγμένου στελέχους της Νότιας Αφρικής.

Μπουρλά: Τρίτη δόση εμβολίου σε 6 έως 12 μήνες μετά τις δύο πρώτες

Στην πιθανότητα να χρειάζεται και τρίτος εμβολιασμός στάθηκε, πριν από λίγες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Όπως δήλωσε, συγκεκριμένα, είναι πιθανό να χρειάζεται νέος εμβολιασμός, σε διάστημα από έξι έως δώδεκα μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Ο κ.Μπουρλά τόνισε ακόμη ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού ίσως θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατέψουμε την ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ευπαθείς στον ιό», δήλωσε σε συζήτηση που φιλοξενήθηκε από το δίκτυο CNBC ο κ. Μπουρλά, συμπληρώνοντας ότι τα εμβόλια θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων.

Η τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση από τα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού, ενώ ήδη 144 εθελοντές έχουν δηλώσει συμμετοχή.