Μπορεί το εμβόλιο της AstraZeneca να μην χορηγείται πλέον σε άτομα κάτω των 60 ετών στη Γερμανία, όπως συνέστησε η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού στη χώρα ύστερα από τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που εντοπίστηκαν, όμως ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που είναι άνω των 60 ετών, να κάνουν την πρώτη δόση.

Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι έχει εμπιστοσύνη στο βρετανοσουηδικό εμβόλιο στις ηλικίες άνω των 60 ετών, η χθεσινή του δήλωση, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild» αφορά τους εξής: εκτός από την 66χρονη Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τέσσερις υπουργούς στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Τον αντικαγκελάριο και Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τον 71χρονο Χριστιανοκοινωνιστή υπουργό ΕσωτερικώνΧορστ Ζέεχοφερ, τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάγερ και τον 65χρονο Χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild», από τον Χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Χορστ Ζέεχοφερ εισέπραξε αρνητική απάντηση με το επιχείρημα ότι «δεν θα προστατευτεί από το εμβόλιο».

Από χθες, το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε όσους και όσες έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους. Όσοι βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο, αλλά επιθυμούν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο σκεύασμα, θα έχουν ωστόσο τη δυνατότητα, πρόσθεσαν οι υπουργοί Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων.

Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.

«Το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca πρέπει να συνιστάται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών», σύφωνα με την σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko).