Την άποψη ότι ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 «δραπέτευσε» από ένα εργαστήριο της Ουχάν, στην Κίνα, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ ανέφερε στο CNN την Παρασκευή ότι «σύμφωνα με τη γνώμη» του, ο ιός που ευθύνεται για τον θάνατο 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως μέσα σε ένα χρόνο, δεν εξελίχθηκε φυσικά.

«Είμαι της άποψης κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πιο πιθανή αιτιολογία αυτής της παθολογίας στην Ουχάν προήλθε και ξέφυγε από ένα εργαστήριο», δήλωσε ο Ρέντφιλντ, ο οποίος ηγήθηκε του CDC κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Άλλοι δεν το πιστεύουν αυτό. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το θανατηφόρο και εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος του κορωναϊού που ξεκίνησε την πανδημία μεταλλάχθηκε από έναν ιό που μολύνει ζώα – πιθανότατα νυχτερίδες – σε έναν που προκαλεί λοίμωξη στον άνθρωπο.

«Δεν είναι ασυνήθιστο τα αναπνευστικά παθογόνα που τελούν υπό επεξεργασία σε εργαστήριο να μολύνουν τον υπάλληλο… Αυτό δεν υπονοεί καμία εσκεμμένη κατάσταση», δήλωσε ο Ρέντφιλντ. «Είναι η γνώμη μου αυτή, είμαι ιολόγος. Έχω περάσει τη ζωή μου στην ιολογία. Δεν πιστεύω ότι αυτό κατά κάποιο τρόπο πέρασε από μια νυχτερίδα σε έναν άνθρωπο και από εκείνη τη στιγμή, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο μολυσματικούς ιούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα στην ανθρωπότητα, αναφορικά με τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 – με πολλούς επιστήμονες να θεωρούν ότι έκανε αρχικά την εμφάνισή του σε μια υγρή αγορά, σε κοντινή απόσταση από το Ινστιτούτο Ιολογίας της πόλης..

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ο Ρέντφιλντ έκανε την ανατροπή, αναφέροντας ότι το σφάλμα στο εργαστήριο, που είχε σαν συνέπεια την κυκλοφορία του ιού, έγινε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ειδήσεις σήμερα 

Λοιμωξιολόγοι: Σε έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα οι εισηγήσεις για σχολεία, λιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις

Κομισιόν: Η ΕΕ θα γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων – «Συλλογική ανοσία» το καλοκαίρι