Γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης

Τις προτάσεις της για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει την υγειονομική κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι προτίθενται να ταξιδέψουν αλλά το οποίο θα χρησιμοποιείται και εντός των κρατών – μελών, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα διαλειτουργικά πράσινα ψηφιακά πιστοποιητικά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα της ΕΕ προς την καθιέρωση κοινών κανόνων για την υγειονομική περίθαλψη, πολιτική που μέχρι σήμερα αποτελεί κυρίως αρμοδιότητα των κρατών – μελών της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρόταση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, μαζί με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ούτως ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορέσουν και πάλι να απολαύσουν ένα από τα βασικότερα δικαιώματά τους, αυτό της ελεύθερης κυκλοφορίας τους εντός της ΕΕ, η οποία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών λόγω της πανδημίας.

Το πιστοποιητικό αυτό δεν θα υποχρεώνει τους Ευρωπαίους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά θα καθιερώσει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής τους κατάστασης. Θα αναφέρει εάν κάποιος πολίτης έχει εμβολιαστεί κατά του ιού ή όχι, εάν έχει υποβληθεί σε αρνητικό μοριακό τεστ ή αν έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό.Θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση, θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα, ενώ θα είναι δίγλωσσο: θα έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά.

Ωστόσο το βασικό ερώτημα, δηλαδή εάν τα κράτη – μέλη συμφωνήσουν να εγκρίνουν αυτόν τον κανονισμό μέχρι την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου είναι δύσκολο να απαντηθεί, αν και στόχος είναι να έχουν προμηθευτεί οι εμβολιασμένοι τουρίστες τα πιστοποιητικά τους μέχρι το καλοκαίρι.

Δείτε το πιστοποιητικό:

1_2
2
3