*Το κείμενο συνυπογράφουν οι Παναγιώτα Καρλατήρα και Μαίρη Μπιμπή

Σε κομβικό μήνα για την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας αναδεικνύεται ο Μάρτιος, καθώς τα πρώτα δείγματα για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας είναι θετικά, παρά το γεγονός ότι η χώρα οδεύει προς την «Ελευθερία» εν μέσω του τρίτου και δυνατού επιδημικού κύματος. Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα έχει καλυφθεί εμβολιαστικά το 70% με 80% του πληθυσμού, ποσοστό απαραίτητο για την οικοδόμηση στέρεου τείχους ανοσίας.

Η βάση ωστόσο έχει τεθεί: έως και την περασμένη Πέμπτη 362.927 πολίτες είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού (ποσοστό 3,5%), με την πλειονότητά τους να είναι άτομα ηλικίας 75 χρόνων και άνω. Aλλοι 695.086 πολίτες είναι προγραμματισμένο να λάβουν και τη δεύτερη δόση το αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπλέον, 700.000 πολίτες έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση εμβολιασμού. Παράλληλα, η απόφαση, που αναμένεται αυτή την εβδομάδα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την κατάργηση του ηλικιακού περιορισμού στη χορήγηση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, θα ανοίξει ταχύτερα τα ραντεβού σε νέες εμβολιαστικές ομάδες, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην «Ελευθερία». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα σύσταση της Επιτροπής, το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε άτομα ηλικίας 60-64 χρόνων. Ωστόσο, τα νεότερα δεδομένα οδήγησαν σε επικαιροποίηση των συστάσεων. Τόσο τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες που συνεχίζονται όσο και από τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων σε άλλες χώρες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, δρομολογείται άμεσα η ένταξη στην «Ελευθερία» και των ατόμων ηλικίας 65-69 χρόνων όπως και 70-74 χρόνων.

Οι παραλαβές τον Απρίλιο

Καταλυτικής σημασίας για τον ρυθμό υλοποίησης των ραντεβού για εμβολιασμό είναι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης για την πανδημία.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου στην Ελλάδα θα έχουν γίνει 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με βάση τις παραλαβές εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί. Σε ό,τι αφορά το επόμενο τρίμηνο, από Απρίλιο έως Ιούνιο, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει στη χώρα μας συνολικά 1,2 εκατ. εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα είναι μονοδοσικό, κάτι που σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες. Οπως έχει γίνει γνωστό, θα παραδίδονται 400.000 δόσεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech αναμένεται τον επόμενο μήνα η παραλαβή 1 εκατ. δόσεων, ενώ περίπου 500.000 δόσεις εκτιμάται ότι θα παραληφθούν από το εμβόλιο της AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Συνεπώς, εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τουλάχιστον 1,9 εκατ. δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες για τη θωράκιση των πολιτών και την περαιτέρω ενίσχυση του τείχους ανοσίας στη χώρα μέχρι το Πάσχα, αφήνοντας μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Το τρίτο κύμα

Στην παρούσα φάση οι ειδικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν γνωστό παράγοντα… παρακώλυσης της εμβολιαστικής εκστρατείας, τις αναμενόμενες εποχικές λοιμώξεις, αλλά και το τρίτο επιδημικό κύμα κορωνοϊού. Οπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, τα άτομα είτε με οποιαδήποτε νόσο σε έξαρση, είτε με ενεργή λοίμωξη COVID-19 είναι προτιμότερο να μεταθέτουν χρονικά τον εμβολιασμό τους και να λαμβάνουν τις δόσεις αφότου έχουν αναρρώσει. Η σύσταση αυτή, που αφορά όλα τα εμβόλια, εγγυάται ότι ο οργανισμός θα βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ώστε να ωφεληθεί από το εκάστοτε εμβόλιο. Με τη χώρα να βρίσκεται τώρα στο τρίτο επιδημικό κύμα και τα ενεργά κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς (ήταν 16.500 την περασμένη Παρασκευή, με τα μισά εξ αυτών στην Αττική), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αρκετοί πολίτες ενδεχομένως να κληθούν να αναβάλουν προσωρινά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού έχοντας εμφανίσει συμπτώματα της λοίμωξης.

Και αυτό διότι συστήνεται από τους γιατρούς σε όσους εμφανίζουν πριν από το ραντεβού τους για εμβολιασμό έστω και ένα σύμπτωμα που να δηλώνει ότι στον οργανισμό υπάρχει λοίμωξη του αναπνευστικού -πονοκέφαλος, πυρετός, βήχας, μυαλγία κ.λπ.- να το μεταθέτουν σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά την ανάρρωσή τους.

Ο μηχανισμός αναπλήρωσης δόσεων που έχει οργανώσει εξαρχής ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και υπεύθυνος της εμβολιαστικής εκστρατείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διασφαλίζει ότι, παρά την ακύρωση των ραντεβού, τελικά καμία δόση δεν πηγαίνει χαμένη, καθώς χορηγείται στα Σώματα Ασφαλείας, στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και στους επαγγελματίες του τομέα Υγείας που δήλωσαν εκπρόθεσμα την επιθυμία να εμβολιαστούν.

Tα ραντεβού μέσα στον Μάρτιο

Οι περίπου 1.050.000 εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα αφορούν στην πλειονότητά τους άτομα ηλικιωμένα και ευάλωτα, δηλαδή ηλικίας άνω των 75 χρόνων, ένα μικρό ποσοστό πολιτών ηλικίας 60-64 χρόνων, τους επαγγελματίες Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όσους διαβιούν σε κλειστές δομές (Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Μονάδες Χρονίως Πασχόντων, προνοιακές δομές για άτομα με αναπηρία, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.).

Πλέον, και ενώ συνεχίζεται ο εμβολιασμός όλων των προαναφερθέντων -καθώς δεν κλείνουν οι πλατφόρμες για ραντεβού-, άλλα 300.000 άτομα θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στα ραντεβού για εμβολιασμό μέσα στον Μάρτιο. Πρόκειται για τους ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό, όπως οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμοκαθαρόμενοι, οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά ή ανοσοτροποιητικά φάρμακα, όσοι πάσχουν από ανοσοανεπάρκειες, κυστική ίνωση, AIDS, άσθμα σοβαρού βαθμού, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον), Σύνδρομο Down και άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Τέλος, εφόσον το επιτρέψει το χρονοδιάγραμμα παραλαβής δόσεων από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, δικαίωμα καθορισμού ραντεβού θα αποκτήσουν και οι πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 65-69 και 70-74 χρόνων.