Δημοσιεύτηκε εχθές στο ιατρικό περιοδικό JAMA μια έκθεση που αφορά στα περιστατικά αναφυλαξίας που καταγράφηκαν στην Αμερική. Η έκθεση αναφέρεται στην περίοδο από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 18 Ιανουαρίου και στη χορήγηση συνολικά 9.943.247 δόσεων του εμβολίου της Pfizer και 7.581.429 δόσεων του εμβολίου της Moderna.

Πρόκειται για συνολικά 66 περιπτώσεις – 4.5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 2.5 ανά εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Moderna. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αναφέρθηκε μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (54 μετά την πρώτη δόση, 5 μετά τη δεύτερη δόση και δεν υπήρχε ακριβής καταγραφή για 7 περιστατικά).

44 από τις 47 περιπτώσεις που καταγράφηκαν για το εμβόλιο της Pfizer συνέβησαν σε γυναίκες, όπως και όλες οι περιπτώσεις της Moderna .

Εκ των 66, οι 21 παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που είχαν ιστορικό προηγούμενης αναφυλαξίας και το 89% των περιπτώσεων σημειώθηκε σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Στις οδηγίες χορήγησης των εμβολίων (των αμερικανικών κέντρων ελέγχου λοιμώξεων- CDC) περιλαμβάνεται η παρακολούθηση για 15 ή 30 λεπτά για ανθρώπους χωρίς ή με ιστορικό αναφυλαξίας, αντίστοιχα. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το διάστημα αυτό είναι συνήθως αρκετό: 32 από τις 66 περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία, και 7 διασωληνώθηκαν. Στους 6 από τους 7 που διασωληνώθηκαν – που ανήκαν στην ομάδα με το ιστορικό αναφυλαξίας- το διάστημα από τον εμβολιασμό έως την αντίδραση ήταν μικρότερο από 11 λεπτά. Η δε διάρκεια νοσηλείας για όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν ήταν 1 έως 3 ημέρες.

Τι μαθαίνουμε λοιπόν από αυτή την έκθεση;

Μετά από περίπου 18 εκατομμύρια εμβολιασμούς γνωρίζουμε πως η πιθανότητα κάποιος να εμφανίσει αναφυλαξία στο εμβόλιο είναι 0.000377%, δεν υπήρξαν θάνατοι και σχεδόν όλα τα επεισόδια αναφυλαξίας συνέβησαν στα πρώτα 11 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Να σημειώσω πως παρά τα πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά εμφάνισης αναφυλαξίας είναι πολύ σημαντικό τα κέντρα εμβολιασμού να έχουν πάντα επάρκεια αδρεναλίνης, κορτικοστεροειδών και αντιισταμινικών, για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Τέλος σύμφωνα με την έκθεση, το χρονικό διάστημα που συνέβησαν οι αναφυλαξίες που απαίτησαν διασωλήνωση ήταν 1-45’ μετά τον εμβολιασμό, παρότι 6 στις 7 συνέβησαν στα πρώτα 11 λεπτά. Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήταν σκόπιμο οι άνθρωποι που έχουν ιστορικό αναφυλαξίας να μένουν στο χώρο ή κοντά στο χώρο που γίνονται οι εμβολιασμοί, με κάποιο συγγενικό τους άτομο, έως και 45’ λεπτά.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για αύξηση σε εισαγωγές και διασωληνωμένους – «Βράζει» η Αττική

Μήνυμα Μητσοτάκη για τα εμβόλια: Να πείσουμε τους καχύποπτους