«Δεν έχουμε περάσει στο τρίτο κύμα της πανδημίας, παλεύουμε να ελέγξουμε το δεύτερο. Τρίτο κύμα σημαίνει χιλιάδες κρούσματα και μεγάλη επιβάρυνση στις εντατικές, ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος».

Ακόμη ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε πως «δεν μας ανησυχεί η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής και πως υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του LSE «δεν μας ανησυχεί η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής. Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό. Οι εταιρείες αναπτύσσουν εναλλακτικά εμβόλια για το νέο στέλεχος, όμως θα απαιτηθούν δυο με τρεις μήνες ώστε να είμαστε έτοιμοι, και μετά βεβαίως τίθεται το ζήτημα της παραγωγής του εμβολίου».

Αναφορικά με τη συζήτηση περί τρίτης δόσης ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε πως «δεν θα αφορά στα υπάρχοντα εμβόλια αλλά στην παραλλαγή των εμβολίων, τονίζοντας ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί».

«Πιο πολύ με ανησυχεί το βρετανικό στέλεχος. Αν γίνει διασπορά θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα το επόμενο χρονικό διάστημα, η ελπίδα είναι να μην επικρατήσει το στέλεχος μέσα στον Φεβρουάριο και να φτάσουμε τον Μάρτιο, όπου οι δραστηριότητες θα γίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε εξωτερικούς χώρους». συνέχισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως δεν δουλεύει, και για τη χώρα μας σημείωσε πως δεν έχει τα περιθώρια να καθυστερήσει και να μη κάνει το εμβόλιο». Καταλήγοντας ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «η λογική ακορντεόν είναι μια λογική στάση, αλλιώς θα φτάναμε σε ένα παρατεταμένο lockdown με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και στην ψυχολογία των παιδιών. Δεν μπορούμε να ζουμε σε ένα συνεχόμενο lockdown».

Eιδήσεις σήμερα 

Κυβέρνηση: Στην άμυνα για μεταλλάξεις – «τρίτο κύμα», στην αντεπίθεση για περισσότερους εμβολιασμούς

Επιτάχυνση στην παραγωγή εμβολίων υπόσχονται οι φαρμακευτικές στην ΕΕ