*Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Παρά την αισιοδοξία που προκαλεί η έναρξη των εμβολιασμών και η μείωση των κρουσμάτων, η πίεση που ακόμη ασκείται στο ΕΣΥ αναγκάζει την κυβέρνηση να παραμένει διστακτική στο ενδεχόμενο άρσης μέτρων περιορισμού για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, εμφανίστηκε επιφυλακτικός και παρέπεμψε στην συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Τότε αναμένεται να ληφθούν και περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν όχι μόνο την αγορά αλλά και τα σχολεία, τα οποία σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αποτελούν προτεραιότητα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σήμερα ξεκινά η πρώτη συζήτηση (Κεραμέως – επιτροπής εμπειρογνωμόνων), υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Τόνισε μάλιστα πως είμαστε κοντά σε αυτό το στάδιο. Υπογράμμισε πάντως ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην αυξηθεί η κινητικότητα όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες που αναμένεται να εισηγηθούν τις προτάσεις τους στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, φαίνεται να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ημερομηνία που θα ήταν πιο κατάλληλη για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως φαίνεται να προετοιμάζεται και για το σενάριο να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και πέραν της 8ης Ιανουαρίου για μικρό πάντως διάστημα.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε σύμφωνα με τις πληροφορίες ετοιμάζεται και εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και Λυκείων να στείλουν τις βαθμολογίες τετραμήνου όλων των μαθητών στους κηδεμόνες τους ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους στις σχολικές μονάδες. Οι βαθμολογίες θα συνοδεύονται και με τον αριθμό των απουσιών των μαθητών, μεταξύ των οποίων και αυτών που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.

Μοντέλο Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά

Η απόφαση της πολιτείας ενόψει της Πρωτοχρονιάς φαίνεται να είναι ξεκάθαρη. Ο εορτασμός θα είναι όπως αυτός των Χριστουγέννων κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το εορταστικό τραπέζι και με τη σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες.

Στόχος είναι να τηρηθούν τα μέτρα όπως έγινε και τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς ενώ η Αστυνομία θα είναι παρούσα και έτοιμη να ανταποκριθεί στις όποιες καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων.

Στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τις ημέρες των εορτών με αυστηρούς ελέγχους, έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους και μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως επικρατεί ικανοποίηση για την ανταπόκριση των πολιτών έως σήμερα ενώ τονίζεται πως εάν τις επόμενες ημέρες τηρηθούν τα μέτρα και τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιωθούν τότε ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη άρση των μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση τότε είναι πιθανό να έχουμε νέα παράταση του lockdown.

Η απόφαση, ωστόσο, για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Ιανουαρίου κι αν θα υπάρξει ή όχι παράταση του lockdown θα ληφθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν θα υπάρξει και ασφαλής εκτίμηση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα για το αποτύπωμα των ημερών των Χριστουγέννων.

Θεωρείται πάντως σίγουρο πως ο εμβολιασμός δεν θα παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό το στάδιο στις αποφάσεις για ενδεχόμενη άρση των μέτρων καθώς οι αριθμοί των εμβολιασμένων είναι μικροί, οπότε δεν μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη ανοσίας στον γενικό πληθυσμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Σχολεία: Πότε θα ανοίξουν – Διχασμένα τα μέλη της επιτροπής

Μάχη στις εντατικές – Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα υποχωρήσουν στους 300 οι διασωληνωμένοι

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για την έγκριση περνά το εμβόλιο της Novavax