*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν και πότε θα ανοίξουν οι Εκκλησίες. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα των ναών, αλλά υπάρχει η πιθανότητα οι αποφάσεις να ληφθούν σε ύστερο χρονικό διάστημα, πλησιάζοντας προς τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των Ναών με την προσεκτική τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων. Όπως έχει πει ο Αρχιεπίσκοπος, η Εκκλησία μέσω της επιστολής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχει ζητήσει να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για τα Χριστούγεννα. Ανοιχτές Εκκλησίες για τους πιστούς με την τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως ή τήρηση αποστάσεων και ο αριθμός ατόμων να εξαρτάται από το εμβαδό του ναού, με μέγιστο αριθμό πιστών τους 50. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Εκκλησία θα θυμίσει ότι με ανοιχτούς ναούς θα εορτασθούν τα Χριστούγεννα σε Αυστρία, Βρετανία και Γαλλία.

Για τα Χριστούγεννα, προκειμένου να ανοίξουν οι ναοί, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δυνατότητα από πλευράς της Εκκλησίας να γίνουν περισσότερες λειτουργίες, δύο την παραμονή το βράδυ των Χριστουγέννων στις 9 και στις 11 και τρεις ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 5, στις 7 και στις 9 το πρωί, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Στην αύξηση των λειτουργιών και τα Φώτα, παραμονή και ανήμερα, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η Εκκλησία ενώ η πρόταση θα περιλαμβάνει να μην γίνουν οι λιτανείες, στις οποίες και συνωστίζεται πλήθος πιστών.

Επίσης, αναμένεται να προταθεί στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να μη γίνει η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα αλλά σε κολυμβήθρα και ο αγιασμός να δίνεται σε μπουκαλάκι και τα αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί.

Επιστολή μητροπολίτη Πατρών στον πρωθυπουργό

Επιστολή στον Πρωθυπουργό, έστειλε ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος.Στην επιστολή, που εστάλη μέσω της Ιεράς Συνόδου μετά τον πρωτόγνωρο εορτασμό του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος μεταφέρει το αίτημα του λαού του να ανοίξουν για τους πιστούς οι ναοί την περίοδο των Χριστουγέννων, τηρώντας τα σχετικά μέτρα προστασίας.Ο κ. Χρυσόστομος επισημαίνει πως ο Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός δεν θα αντέξει έναν εορτασμό των Χριστουγέννων αντίστοιχο με του περασμένου Πάσχα των κλειστών εκκλησιών, ενώ παρόμοια επιστολή στάλθηκε από τον μητροπολίτη Πατρών και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Ο εμβολιασμός θα είναι πράξη ηθική και έκφραση ανθρωπιάς»

Ο εμβολιασμός θα είναι πράξη ηθική και έκφραση ανθρωπιάς είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος . «Εντός ολίγου θα υπάρξει και μια άλλη απαίτηση έμπρακτης φιλανθρωπίας και αυτή θα είναι ο εμβολιασμός. Η κίνηση του εμβολιασμού θα είναι ουσιαστικά μια πράξη ηθική και μια έκφραση ανθρωπιάς στη ζωή μας και στη ζωή των συνανθρώπων μας» είπε ο Μητροπολίτης χθες, από τον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Νικολάου Φλαρίου Καλαμάτας.Στην ομιλία του ανέφερε πως στη δεδομένη στιγμή που ζούμε μια έμπρακτη πράξη φιλανθρωπίας είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής, δια των οποίων προφυλάσσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τους συνανθρώπους μας.

Μητροπολίτης Σύρου: Να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα των υγειονομικών αρχών

«Όλοι θέλουμε τις Εκκλησίες μας ανοιχτές για τους πιστούς το Άγιο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, όπως ακριβώς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας το ζήτησε από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μητροπολίτης .Ισχυρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, έστειλε ανήμερα της εορτής του πολιούχου και εφόρου της Σύρου και προστάτη της Ναυτοσύνης Αγίου Νικολάου, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. «Πρωτόγνωρα τα δεδομένα», είπε, «αχαρτογράφητα τα νερά, σκοτεινό το τοπίο, εύλογος και υπαρκτός ο φόβος απέναντι στον εχθρό, που απειλεί και χτυπά όλους μας αδιακρίτως».«Και χωρίς δεύτερη σκέψη», παρατήρησε, «και πάντα από την αρχή, έκανε και κάνει τις καθαρές επιλογές Της, πιστή στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Ζητώντας από όλους τους πιστούς να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Προτάσσοντας ως υπέρτατο συμφέρον την προστασία του ανθρώπινου προσώπου, του καθενός και της καθεμιάς από εμάς και των πλησίον μας».

Ανοιχτά οι Ιεροί Ναοί στην Ξάνθη τις καθημερινές, έως τις 14 Δεκεμβρίου

«Θα τελειώνει νωρίτερα η Θεία Λειτουργία , στην είσοδο το Αντίδωρο, θα μπορεί να κοινωνήσει όποιος επιθυμεί επισημαίνει στο «thraki.com» Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, με σημείο αναφοράς την 14η Δεκεμβρίου είπε στη συνέχεια «Θα μιλήσω για το χρονικό διάστημα μέχρι της 14 του μηνός. Να ευχηθούμε, από εκεί και πέρα, να είναι πιο ελαφρά τα μέτρα.Οι Ιεροί Ναοί, όλη την ημέρα είναι ανοικτοί. Θα μπορεί ο κάθε Χριστιανός να πάει να ανάψει το κεράκι του, να Προσκυνήσει, σήμερα τον Άγιο Σάββα, αύριο τον Άγιο Νικόλαο, την ερχόμενη εβδομάδα την Αγία Άννα. Είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι γιορτάζουν αυτές τις ημέρες.

Μπορούν να πάνε και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, να ανάψουν το κεράκι τους, να καθίσουν 5-10 λεπτά και να προσευχηθούν.Βέβαια μας ενδιαφέρει η σωματική υγεία αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει και η ψυχική υγεία. Η δυσκολία με το κλείσιμο των ανθρώπων, έγκειται περισσότερο στις πόλεις και όχι στα χωριά.

Στα χωριά, είναι οι μονοκατοικίες, υπάρχουν αυλές, θα βγει κανείς, θα πάει στον κήπο του, θα πάει στο χωράφι του και έτσι θα περάσει η ώρα του.
Όταν όμως μια οικογένεια 5-6 ατόμων, ζει μέσα σε ένα διαμέρισμα 60-80 τετραγωνικών και υπάρχουν παιδιά, έφηβοι με τον δυναμισμό τους κλπ, καταλαβαίνετε πως δημιουργούνται και εσωτερικά προβλήματα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ενδιαφερθούμε και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Να μην βγούμε δηλαδή από αυτήν την περίοδο της καραντίνας, με ψυχολογικά προβλήματα.Για αυτό το να έχει κανείς την δυνατότητα να πάει και να ανάψει το κεράκι του, να προσκυνήσει την Εικόνα του Χριστού, του Αγίου Νικολάου, να καθίσει να προσευχηθεί και να ξαλαφρώσει, θα γυρίσει στο σπίτι του πιο ήρεμος, πιο γαλήνιος, άρα λοιπόν οι Εκκλησίες θα πρέπει να μείνουν ανοικτές, λαμβάνοντας όμως όλα τα προστατευτικά μέτρα, τα οποία μας συστήνουν η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές.

Να πάει δηλαδή κανείς στον Ναό με την μάσκα. Την ώρα θα προσκυνήσει, θα την βγάλει βεβαίως. Όση ώρα όμως μείνει μέσα στον Ναό, προσευχόμενος, να την φορέσει την μάσκα».

Μητροπολίτης Μεσογαίας: Οι κλειστοί Ναοί απειλούν τους πιστούς. Οι ανοιχτοί όλους τους ιούς

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος σε δήλωσή του ρωτά γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο ασφυκτικά τα μέτρα και ζητεί άμεσο άνοιγμα των ναών. Και λέει «Γιατί, αντί σταδιακά να χαλαρώνουν, τώρα η λατρεία να αστυνομεύεται;» Επισημαίνει: «Και ο εκκλησιασμός μας τα Χριστούγεννα πολύ πιο ουσιαστικός από τους στολισμούς, τα δώρα, την εμπορική κίνηση, τις εστιάσεις. Γι’ αυτό βάλαμε πρόθυμα τις μάσκες. Με την ελπίδα ότι θα ανασάνει επιτέλους η ψυχή μας τέτοιες μέρες.Οι ναοί πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Με όρους ασφαλώς υγειονομικούς και αυστηρούς».

Ειδήσεις σήμερα: 

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πλαφόν στις τιμές για τα τεστ COVID – 19