Μερικώς καθησυχαστικά χαρακτηρίζουν ερευνητές τα ευρήματα μελέτης παρατήρησης που αποσυνδέει τις μόνιμες βαφές μαλλιών στο σπίτι με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης των περισσότερων μορφών καρκίνου ή θανάτου από τη νόσο. Εντόπισαν, ωστόσο, ελαφρά ενισχυμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού και του δέρματος, γεγονός που όπως επισημαίνουν χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Οι φυτικές βαφές μαλλιών διαπιστώθηκε πως έχουν εξίσου κάποια επίδραση στις πιθανότητες εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ διαδραματίζει ρόλο και το φυσικό χρώμα των μαλλιών, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιεύεται στο BMJtoday.

Η χρήση μόνιμων βαφών μαλλιών στο σπίτι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Εκτιμάται ότι τις χρησιμοποιεί το 50-80% των γυναικών και το 10% των ανδρών ηλικίας 40 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι πιο επιθετικές βαφές μαλλιών είναι οι μόνιμοι τύποι και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των βαφών μαλλιών που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στην Ασία.

Αν και η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταξινομήσει ως πιθανώς καρκινογόνο την έκθεση σε επαγγελματικές βαφές μαλλιών, δεν υπάρχουν συστάσεις σχετικά με την ατομική χρήση διότι τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ατελή.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την πιθανή συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου και της βαφής μαλλιών στο σπίτι, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με 117.200 γυναίκες που αντλήθηκαν από την Nurse’s Health Study στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης, μία μεγάλης κλίμακας προοπτική μελέτη στην οποία συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία σχετικά με τη χρήση βαφής μαλλιών.

Οι συμμετέχουσες δεν είχαν κάποια μορφή καρκίνου κατά την έναρξη της μελέτης και παρακολουθήθηκαν συνολικά για 36 χρόνια.

Τα συμπεράσματα δεν κατέδειξαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης των περισσότερων μορφών καρκίνων ή θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν μόνιμες βαφές μαλλιών συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση.

Συγκεκριμένα, πάντα στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης, η χρήση βαφής μαλλιών δεν αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου, του παχέος εντέρου, των νεφρών, των πνευμόνων, του αίματος ή των περισσότερων καρκίνων του δέρματος (ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και μελανώματος) ή μαστού (θετικοί υποδοχείς οιστρογόνου και προγεστερόνης θετικοί και ορμονικοί υποδοχείς).

Ωστόσο, η χρήση μόνιμης βαφής συσχετίστηκε με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο βασικοκυτταρικού καρκινώματος και ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε γυναίκες με φυσικά ανοιχτά μαλλιά. Παράλληλα, η μόνιμη χρήση μόνιμης βαφής μαλλιών συσχετίστηκε και με αυξημένο κίνδυνο τριών τύπων καρκίνου του μαστού (αρνητικοί υποδοχείς οιστρογόνου και προγεστερόνης και αρνητικοί ορμονικοί υποδοχείς), καθώς και με καρκίνο των ωοθηκών, με τον σχετικό κίνδυνο να αυξάνεται προοδευτικά με τη σωρευτική έκθεση των γυναικών σε μόνιμες βαφές.

Παρατηρήθηκε, ακόμη, αυξημένος κίνδυνος λεμφώματος Hodgkin, αλλά μόνο για γυναίκες με φυσικά σκούρα μαλλιά.

«Πιθανές εξηγήσεις θα μπορούσαν να είναι ότι οι αποχρώσεις των μόνιμων βαφών μαλλιών σχετίζονται με τη συγκέντρωση των συστατικών, με τα πιο σκούρα χρώματα να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις» επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Υπογραμμίζεται, σε κάθε περίπτωση, πως πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να εξαχθεί αιτιώδης σχέση. Οι συγγραφείς επισημαίνουν, επίσης, ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας συμμετεχόντων διαφορετικής εθνικής καταγωγής στη μελέτη, στην οποία μετείχαν κυρίως λευκές γυναίκες στις ΗΠΑ, αλλά και την πιθανότητα να μην προσμετρήθηκαν άλλοι παράγοντες, όπως η χρήση διαφορετικών προϊόντων, γεγονός που ενδέχεται να επηρέασε τα αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, η καταγραφή σχετικά με τη χρήση βαφής μαλλιών σταμάτησε σχετικά νωρίς κατά την περίοδο παρακολούθησης, συνεπώς ορισμένες γυναίκες μπορεί να είχαν αρχίσει, σταματήσει ή αλλάξει το είδος βαφής μαλλιών τους μετά από αυτό το διάστημα, και ορισμένες μπορεί να είχαν δηλώσει λανθασμένα πως κάνουν χρήση μόνιμης βαφής.

Κατά τους συγγραφείς, τα ευρήματά τους «είναι κάπως καθησυχαστικά έναντι των ανησυχιών ότι ατομική χρήση μόνιμων βαφών μαλλιών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ή θνησιμότητα». Ωστόσο, προσθέτουν ότι οι θετικοί συσχετισμοί που προέκυψαν για ορισμένους καρκίνους με διαφορετικούς τύπους χρώματος μαλλιού απαιτούν περαιτέρω έρευνα.