Δύο κούπες καφέ την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του ήπατος σε ποσοστό 46%, βάσει των ευρημάτων μελέτης που υπογράφει επιστημονική ομάδα από ερευνητικά ιδρύματα της Αυστραλίας.

Η κατανάλωση δύο ή τριών φλιτζανιών καφέ σε καθημερινή βάσει δύναται επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε ποσοστό 38%, σύμφωνα πάντα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο Aliment Pharmacology & Therapeutics.

Προγενέστερες μελέτες έχουν ήδη καταδείξει πως η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ λειτουργεί προστατευτικά ως προς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή νόσο του ήπατος.

Οι ερευνητές άντλησαν και εξέτασαν στοιχεία από παγκόσμια βάση δεδομένων για το έτος 2016. Οι ίδιοι φίλτραραν τα στοιχεία αναζητώντας αποτελέσματα για θανάτους σχετιζόμενους με καρκίνο του ήπατος, οι οποίοι και αριθμούσαν 1,2 εκατομμύριο για το συγκεκριμένο έτος.

Εν συνεχεία άντλησαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση καφέ και χρησιμοποίησαν μοντέλο έρευνας για τη σύγκριση της τάσης κατανάλωσης με τους θανάτους για να προκύψει τελικώς ότι εάν κάθε άτομο είχε καταναλώσει δύο κούπες καφές την ημέρα το 2016, τότε θα υπήρχαν 452.861 λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο του ήπατος.

Προέκυψε επίσης βάσει του μοντέλου έρευνας ότι εάν όλοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, οι θάνατοι θα ήταν κατά 723.287 λιγότεροι.

Εάν ένα άτομο αυξήσει την κατανάλωσή του σε τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα, η μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του ήπατος είναι 41%.

Οι ερευνητές, ωστόσο, τόνισαν ότι παρόλο που το μοντέλο έρευνας προβλέπει ότι θα σώζονταν περισσότερες από 450.000 ζωές κάθε χρόνο, το ποσοστό αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να κυμαίνεται μεταξύ 169.000 και 630.000 λόγω της ανάλυσης ευαισθησίας.

Οι ίδιοι υπολόγισαν ότι οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, όπως και όσοι ζουν σε Νότιο Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική καταναλώνεται κατά μέσο όρο ένα φλιτζάνι την ημέρα, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες τέσσερα.

Διαβάστε ακόμη

Καφές: Πόσα φλιτζάνια κρατούν την καρδιά μας υγιή και πόσα την απειλούν

Καρκίνος: Αυτή είναι η αλήθεια για το πως ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο

Έρευνα: Ο καφές δεν προκαλεί αθηροσκλήρωση