Ο επιπολασμός της ουρικής αρθρίτιδας -μια φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, ερυθρότητα και ευαισθησία στις αρθρώσεις- αυξήθηκε παγκοσμίως με ανησυχητικό ρυθμό μέσα στο διάστημα 1990-2017, σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Arthritis & Rheumatology.

Η ουρική αρθρίτιδα, σε οξεία ή χρόνια μορφή, εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 35 ετών και προσβάλει κυρίως τους άνδρες, παρ’ όλα αυτά μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα ουρικού οξέως αυξάνονται και στο γυναικείο πληθυσμό. Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος καθώς και τα πλούσια σε ζωικές πουρίνες βαριά γεύματα αυξάνουν απότομα την παραγωγή ουρικού οξέος και μπορεί να οδηγήσουν σε προσβολή οξείας ουρικής αρθρίτιδας.

Η ανάλυση έδειξε πως το 2017 σημειώθηκαν περίπου 41,2 εκατομμύρια περιστατικά ουρικής αρθρίτιδας, με το ποσοστό των νέων διαγνωσμένων περιπτώσεων να είναι 92 ανά 100.000 άτομα, αύξηση κατά 5,5% από το 1990.

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε άνδρες (υπολογίζεται σε αναλογία 5 προς 1 με τις γυναίκες) και σε ηλικιωμένους. Επίσης, η βαρύτητα της πάθησης ήταν γενικά υψηλότερη στις ανεπτυγμένες  χώρες – διόλου τυχαία η ασθένεια αποκαλείται και νόσος των καλοφαγάδων. Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η ασθενής νεφρική λειτουργία αποτελούν βασικούς προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνισης της νόσου.

«Αυτή αυξανόμενη τάση περιστατικών ουρικής αρθρίτιδας είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί όσο ο παγκόσμιος γηραιός πληθυσμός αυξάνεται», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Emma Smith, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. «Οι προσπάθειες για μείωση του ποσοστού εμφάνισης της νόσου και πρόληψη μιας μελλοντικής υποτροπής απαιτούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, ειδικά αναφορικά με παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ώστε να ευοδώσουν» πρόσθεσε.