Το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 196 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 4.164 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 7.056 νεκρούς επί του συνόλου των 237.156 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Σαμόρα βλέπει παρόλα αυτά θετικές ενδείξεις. «Η επιδημία παρουσιάζει πτώση (…) ο ρυθμός της εξάπλωσης επιβραδύνεται», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στις αρχές Ιουνίου, οι ημερήσιοι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης κυμαίνονταν περί τα 4.800 κατά μέσον όρο.

Μολονότι το Περού βρίσκεται χονδρικά στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ χαμηλότερος. Η Ιταλία έχει καταγράψει 237.500 κρούσματα μόλυνσης και πάνω από 34.000 θανάτους.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2στη Λατινική Αμερική πίσω από τη Βραζιλία (212 εκατ. κάτοικοι) και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό (120 εκατ. κάτοικοι).

Η πρωτεύουσα Λίμα και το κοντινό λιμάνι Καγιάο, όπου ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού, είναι η κύρια εστία της πανδημίας: εκεί συγκεντρώνεται το 70% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.

Τουλάχιστον 170 αστυνομικοί, 200 φυλακισμένοι και περίπου 50 γιατροί έχουν υποκύψει στην COVID-19.

Πολλοί από τους αστυνομικούς μολύνθηκαν από τον κορονοϊό ενώ περιπολούσαν στους δρόμους για να επιβάλλουν τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα περιορισμού της κίνησης που επέβαλε η κυβέρνηση του Μαρτίν Βισκάρα και τελούν σε ισχύ από τη 16η Μαρτίου.