Συνεχίζεται η χαμηλή κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να θεωρούν πολύ σημαντικό ότι και σε αυτή τη φάση υπάρχει ευκρινής επιδημιολογική εικόνα.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 11 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 10 αποτελούν επαφές άλλων, γνωστών κρουσμάτων και το ένα ήταν εισαγόμενο. Από τα εγχώρια, τα πέντε καταγράφηκαν στη Φθιώτιδα, τα τρία στην Ξάνθη, ένα στη Ροδόπη και ένα στη Δράμα.

Η ταυτοποίηση των κρουσμάτων, δηλαδή το να προκύπτει με την ιχνηλάτηση ποιοι έχουν εκτεθεί στον κίνδυνο του κορωνοϊού και έχουν μολυνθεί, αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας.

Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνεχίζεται και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων η εντατική καταγραφή και διερεύνηση των κρουσμάτων, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, στην επιδημιολογική έκθεση της 4ης Μαϊου, αναφερόταν ότι το 22,6% των κρουσμάτων σχετίζονταν με ταξίδι και το 49,9% ήταν επαφές άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Έπειτα από πέντε εβδομάδες, και συγκεκριμένα στην έκθεση της 10ης Ιουνίου, αναφέρονται ως σχετιζόμενα με ταξίδι το 22,6% των κρουσμάτων και ως επαφές άλλων γνωστών κρουσμάτων το 57,1% του συνόλου των κρουσμάτων.

Όπως προκύπτει, οι ειδικοί έχουν πολύ καλή εικόνα ποια κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι και ποια αποτελούν επαφές ήδη γνωστών κρουσμάτων, δηλαδή έχουν χαρτογραφημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους τα περιστατικά που αφορούν σε θετικά στον κορωνοϊό άτομα.

Το ποσοστό των κρουσμάτων που είναι υπό διερεύνηση είναι 20,3%, μ΄ άλλα λόγια 2 στα 10 κρούσματα δεν έχουν σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης, κάτι που πιστώνεται στην επίμονη ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Ποιες περιοχές έχουν υψηλό ιικό φορτίο

Από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, υπάρχουν κάποιες περιοχές στον χάρτη της Ελλάδας οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από την πανδημία.

Οι ελεύθερες covid-19 περιοχές, που δεν καταγράφουν κανένα κρούσμα είναι τα Γρεβενά, η Ευρυτανία και η Φωκίδα. Η απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο ο κορωνοϊός δεν κυκλοφόρησε σε αυτές τις περιοχές και δεν μόλυνε κατοίκους, δεν είναι εύκολη. Οι ειδικοί εκτιμούν πως εφόσον ο κορωνοϊός δεν εισέβαλε σε αυτές τις περιοχές μέχρι τις 23 Μαρτίου που τέθηκε το απαγορευτικό στην κυκλοφορία των πολιτών, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα το επόμενο διάστημα.

Στον αντίποδα αυτών υπάρχουν έξι περιοχές οι οποίες μοιράζονται την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά το υψηλότερο φορτίο κορωνοϊού, όπως αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού έχουν η Ξάνθη, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Λάρισα, η Αργολίδα και το Άγιον Όρος. Μάλιστα, η Καστοριά και το Άγιον Όρος βρίσκονται σε αυτή τη θέση από τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι τόσο στη Λάρισα όσο και στην Αργολίδα έχουν εντοπιστεί «κλειστές» εστίες επιδημικής έξαρσης, στη μεν Λάρισα πρόκειται για οικισμό Ρομά, στη δε Αργολίδα για δομή που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες στο Κρανίδι.

Αρκετά επιβαρυμένες από την πανδημία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και άλλες οκτώ περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις εξής: Έβρος, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (πλην του δυτικού τομέα), Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθος. Σε αυτές η επίπτωση του κορωνοϊού ήταν 10 έως 49 κρούσματα ανά 100.00 πληθυσμού.

Σε 13 περιοχές της χώρας έχουν καταγραφεί λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Συγκεκριμένα, είναι η Κομοτηνή, το Κιλκίς, η Δράμα, οι Σέρρες, η Πιερία, η Πέλλα, η Άρτα, η Λευκάδα, η Φθιώτιδα, η Κόρινθος, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Χίος.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπηρεσία Ασύλου: Συνωστισμός από μετανάστες – «Είναι επικίνδυνο, πρέπει να διορθωθεί» λέει ο καθηγητής Γώγος

Ανησυχητική χαλάρωση: 246 «σπασίματα» της καραντίνας – 15.181 άτομα σε κατ’ οίκον περιορισμό